edunext

tanulás, másképp.

A THE szerint a Harvard a legjobb egyetem
2024. Feb.22.

A THE szerint a Harvard a legjobb egyetem

Szerző: Edunext

Tízből hat egyetem amerikai a Times Higher Education legfrissebb világrangsorának első tíz helyén.

A frissen kiadott World Reputation Ranking, vagyis a világ legrangosabb egyetemeit rangsoroló listát a THE az egyes tudományágak aktív tudósainak véleménye alapján állították össze.

Ehhez összesen 166 ország 38 796 kutatójának véleményét vették figyelembe, akik az általuk ismert felsőoktatási intézményeket a saját szakterületükön zajló kutatások és az oktatás színvonala alapján értékelték, egy tudós legfeljebb 15 egyetemet.

A rangsor végül az alapján állt össze, hogy egy intézményt hányszor jelöltek meg a saját szakterületük szerint a legjobbak között.

Ez egyébként nem azonos azzal, ahogy az egyetemi világrangsort összeállítják. Az egyetemi rangsorok szerepéről, valamint fontosságáról és összeállításuk módszereiről itt írtunk bővebben.

A THE teljes rangsorába végül összesen 200 egyetem került be,

a top 10-be hat amerikai, két brit, egy kínai és egy japán egyetem fért be.

A világ legnagyobb presztizsű felsőoktatási intézményének a Harvardot értékelték, amit a szintén amerikai MIT és Stanford követ.

Íme a top 10:

1. Harvard University
2. Massachussets Institute of Technology (MIT)
3. Stanford University
4. University of Oxford
5. University of Cambridge
6. University of California, Berkeley
7. Princeton University
8. Tsinghua University
9. Yale University
10. The University of Tokyo

Magyar egyetem nincs a listán egyelőre, a hozzánk legközelebb található, legnagyobb presztizzsel bíró európai egyetem a rangsor 12. helyén szereplő svájci ETH Zurich.

Ezt az intézményt követi a 28. helyet megszerző német Technical University of Munich követ és a 34. - szintén svájci - École Polytechnique Fédérale de Lausanne.