edunext

tanulás, másképp.

Törióra a föld alatt: 150 éves Budapest
2023. Nov.17.

Törióra a föld alatt: 150 éves Budapest

Szerző: Edunext

Egy hónapon keresztül lehet megtekinteni a fővárosunk múltját bemutató kiállítást a metró szerelvényeiben.

Boldog születésnapot, Budapest: a Metró Galéria legújabb kiállításában az Örökségünk Budapest című tárlat tablóival találkozhatnak a 2-es, a 3-as és a 4-es metró utasai.

A földalatti szerelvények már 22 éve adnak helyet különböző képtárlatoknak. A most megnyílt kiállítás érdekessége pedig nem más, mint hogy a főváros kerek 150. születésnapjához kapcsolódik.

A kiállítás eredeti formájában a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban (FSZEK) volt megtalálható, aminek az átszerkesztett formáját most a föld alá helyezték, ahol akár több százezren is láthatják ingyenesen.

– Budapest múltja nem létezne közösségi közlekedés nélkül, a város története szorosan összefonódott ezzel

– mondta a kiállításról Bolla Tibor, a Budapesti Közlekedési Vállalat vezérigazgatója.

A metrókocsikban színes és informatív táblák várják az utazókat, ami az 1870-es évektől kezdve a XX. század elejéig tartó korszak városformáló törekvéseinek állít emléket.

– A gyűjtemény bemutatja a modern városi infrastruktúra, a nemzeti kultúra, valamint a helyi oktatási és szociális rendszer főbb mozzanatait, és a főváros társadalmi olvasztótégely-jellegét is

– részletezte Kovácsné Koreny Ágnes, a FSZEK főigazgató-helyettese.

A könyvtárban rendezett tárlathoz mintegy háromszáz archív fényképet, plakátot, térképet és nyomtatványt használtak fel, amelyeket mozaikszerű, tematikus kollázsokba rendeztek, rövid szövegekkel. A várostörténeti anyagot 21 tablón helyezték el.

Az elmúlt hónapokban a Kelenföldi és Békásmegyeri Könyvtárban, majd az Óbudai Gimnáziumban lehetett megtekinteni a tablókat. Decemberben a Kőbányai Könyvtárban állítják ki, ezután pedig igazi vándorkiállításként, fővárosi és vidéki kulturális intézmények látogatói számára lesz elérhető.

A mostani metróváltozat egy hónapig lesz látható a 2-es, 3-as és a 4-es metró szerelvényein, majd utána ez a kiállítás is kölcsönözhetővé, kiállíthatóvá válik a különböző oktatási, közművelődési és kulturális intézmények számára – írja a FSZEK.

Nyitókép: FSZEK