edunext

tanulás, másképp.

Világsztárok dublőre tanítja a kaszkadőr szakmát
2024. Jan.12.

Világsztárok dublőre tanítja a kaszkadőr szakmát

Szerző: Ozsda Erika

James Belushi, Omar Sharif, Robert Davi. Hogy mi a közös bennük? Mindegyiküknek Gulyás Kiss Zoltán volt a kaszkadőr dublőre. Együtt dolgozott – többek között – Antonio Banderasszal, Eddie Murphyvel, Catherine Zeta-Jonesszal, Melanie Griffith-szel és Madonnával. 46 évvel ezelőtt forgatott először, azóta több mint kétszáz hazai és külföldi produkcióban vett részt. A Magyar Kaszkadőr Akadémia egyik alapítójával, a kétszeres Guiness rekorder akciórendező-kaszkadőrszakértővel beszélgettünk.

Mostanában sűrűn jönnek-mennek világsztárok Magyarországon. Kivel forgatott utoljára?

 – Nemrég találkoztam Bobbyval a Dallasból. A Lepattanó című magyar film gombfocisokról szól, és a 74 éves Patrick Duffy egy mecénást játszik benne. Scherer Péterrel és Gáspár Sándorral volt kinn aznap a forgatáson, nekünk egy égési jelenetünk volt. Bobby nagyon jó fej.

Mindig beigazolódik, hogy az igazán nagy színészeknek nincs szükségük allűrökre, fölösleges műbalhékra, mint például az Evitában Madonnának. Őt öt hatalmas testőr kísérte. Egyébként észre se vetted volna, de az öt dromedár miatt mindig tudtad, hogy merre jár. Nem mindenki várja el a felhajtást. A kilencvenes évek közepén nálunk forgatták a Veszélyes zóna című filmet.

Robert Davi volt a főszereplője, én voltam a dublőre. Jó viszonyba kerültünk, előfordult, hogy maga helyett engem küldött be a jelenetbe. Igaz, nem volt veszélyes, totálban besétáltam egy cukrászdába.

Később a Lágymányosi hídról kellett leugranom helyette.

Hány kaszkadőr dolgozik ma Magyarországon?

– Két-háromszáz között vannak azok, akik papírral rendelkeznek, ami abban az esetben nagy szám, ha nincs film. Néha viszont kevés, mert, ha egyszerre forog – márpedig Magyarországon forog – négy-öt nagy produkció, akkor nem sok.

A Hadik című filmben több, mint 160 kaszkadőr dolgozott. Egy csatában ötven ember elvész a mezőn, ha szükséges, az utómunka során megsokszorozzák őket.

Szabó Győzővel a Hadik forgatásán

A Magyar Kaszkadőr Akadémiát Pintér Tamás Oroszlánnal közösen alapították. Az utódok kinevelésén kívül még mi volt a céljuk?

– Nagyon szabályozatlan szakma volt, ezen szerettünk volna változtatni és profi irányba eltolni. Ne elsőbálos kaszkadőrök jelenjenek meg a forgatáson, akiknek megjött a sárga csekk, és úgy gondolják, esünk egy jó nagyot, aztán befizetjük, amit kell.

Ez veszélyes szakma, elsődleges a biztonság.

Kezdetekben öttusázók vettek részt a magyar filmek akciójeleneteiben. Oroszlán és Ferdinándy Géza – többszörös magyar bajnok, csapatban világbajnok öttusázó – az elsők között voltak.

Az akadémiára azokat a szakembereket hívtuk el tanítani, akiktől én is tanultam. Kétéves az iskola, ennyi idő után kell a kaszkadőrszakértőnek igazolnia, hogy a jelentkező az ő irányítása alatt dolgozott, megvan a szakmai ideje, a modulzárója, az iskolában letette a házi vizsgát, tehát vizsgára bocsátható.

Az akadémia nem akarja megszórni a piacot papírral rendelkező emberekkel. Az a cél, hogy aki levizsgázik, az valóban jó legyen, minőségi munkát végezzen. 

Kik jelentkezhetnek az akadémiára?

– Felnőttképzési intézmény vagyunk, 18 év az alsó korhatár. Tanfolyami szinten játékos formában – szombatonként két órát – fiatalabbakkal is foglalkozunk. Onnan már többen átcsúsztak a felnőttképzésbe, amelyet 16 évesen is elkezdhetnek, ugyanis a jogszabály szerint a jelentkezőnek a vizsga időpontjában kell a 18. életévét betöltenie.

A felnőttképzésben tízen vesznek részt, aki végigcsinálja, abból tényleg lehet kaszkadőr.

Hosszú a két év, megszűri őket.

A felnőtteknek gyalogos, autós, motoros és lovas szakágakat tanítunk. A gyalogos adja meg az alapot a víváshoz, az eséstechnikához, a verekedéshez, a fegyverkezeléshez, és a többi szakágnál is jól alkalmazható, például, ha autóból kell lőni vagy motorról leesni.

Az edzőtermünk a XI. kerületben található, ahol a zuhanás-, esés- és fegyvertechnikákat, illetve a koreografált verekedést tanuljuk. Lovardába is járunk, valamint specifikus területekre, motocross és autós pályákra, ahol a farolgatásokkal nem okozunk közbotrányt. 

Budakeszin tart lovakat?

– Nekem már nincsenek lovaim. Az utolsó 33 éves volt. 77-ben kezdtem lovagolni, versenyeztem is, díjugrattam. Dzsigitelést, trükklovaglást csináltam, elég magas szinten, el is neveztek „dzsigit királynak”. El szoktam vinni az akadémiáról a srácokat forgatásokra, de amíg nincs papírjuk kaszkadőrként, addig nem teszem be őket semmilyen jelenetbe.

Jönnek velem, pakolják a szivacsokat, beleszagolnak a forgatásba, megismerik a szabályokat. 

Színészmesterséget is tanítanak? 

– Redukált formában. A kaszkadőr vizsgán az a fontos, hogy legyen mimikájuk, pici beleélő képességük. Előfordul, hogy valaki egy epizód szerepig is eljut. Nekem is volt már kisebb szerepem. Kapitány Iván filmjében orosz maffiózót alakítottam. Beszélnem nem kellett, csak csúnyán nézni, ide-oda menni, morcosnak lenni, és a végén volt egy esésem, mert lelőttek.

Azt is tanítjuk, ami a Jackie Chan filmekben látható, hogy valaki csinál egy szaltót és felrepül a második emeletre.

Ha forgatáson ez az igény, mi is végrehajtjuk. Tehát a riggelés, vagyis röptetés technikát használjuk, amikor valaki tíz métert repül egy pofontól vagy egy robbanástól. Elsősorban a reális mozgásokat tanítjuk, ami a kaszkadőrtechnika és az utómunka segítségével mindenre lehetőséget ad.

Emlékszik Tom Cruise híres jelenetére a Mission: Impossible című filmben, amikor a padló fölött néhány centire lebegve megáll?

Nekünk is vannak ilyen eszközeink. Ezek számítógéppel vezérelt csörlők, ott állnak meg, ahová beállítjuk őket. Aztán az utómunkánál kiszedik a színészeket tartó drótokat.

Lányok is jelentkeznek az akadémiára? 

– Igen. Megnőtt a kereslet a lányok és a gyerekek iránt is.

Ma már a hölgyek ugyanúgy verekszenek, leesnek, repülnek, lőnek. Nekik is van lehetőségük karriert építeni.

20-30 nő biztosan dolgozik a szakmában.

Ők is részt vesznek égési jelenetben? Nekik is tanítják az égést?

– Persze. 

Hogy?

– Felgyújtjuk őket. Volt egy kislány, aki sírdogált... 

… persze, hogy sír, ég a teste!

– Ez inkább pszichés dolog. Mondtam a lánynak, hogy odamész, megfordulsz, visszajössz, itt lefekszel és mi oltunk. Ha bármi van, ott lefekszel, ahol bajban érzed magad. Elindult, majd megijedt, és lefeküdt. De nem gond, ettől még lehet jó kaszkadőr.

Az égés különösen veszélyes, nem szabad bepánikolni. Nem szabad levegőt venni. 

Mennyi ideig?

– Mondok egy példát, évekkel ezelőtt velem történt meg. Egy barátom bulit tartott, és kérték, hogy legyen valami látványos nyitó elem. Kitaláltam, hogy a kupola tetejéből kötélen leereszkedek, a tűzfújó ember begyújt, és én meggyulladok. Mondtam neki, hogy csak akkor fújjon, amikor háttal vagyok neki.

Arcon fújt! Égett a fejem.

Be voltam kenve géllel, de az még nem volt profi cucc. Ma már nagyon biztonságos géleket használunk. Ilyen helyzetben rögtön elkezdenél lihegni, de nem szabad. Volt annyi lélekjelenlétem, hogy nem vettem levegőt. Megégett a fejem, ami aztán begyógyult – egy ideig röhögtek rajtam, de ha beszippantom, akkor leég az egész légzőszervem, és kész. Azzal nem lehetett volna mit tenni. 

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen is tanított. Ott színészeknek tartott órát?

– Nem, a gyártásvezetőket segítettem. A kaszkadőrök munkájáról meséltem, hogy a forgatáson mire figyeljenek, milyen engedélyek szükségesek, azokat kitől és hogyan kérjék ki. Elmagyaráztam, hogy ki mikor, miért felel, és persze felhívtam a figyelmüket, hogy

csak megbízható, papírokkal rendelkező szakembereket alkalmazzanak.

Felvázoltam nekik a ferde utakat is, amelyek gyártásilag lehet, hogy olcsóbbnak és egyszerűbbnek tűnnek, de azokból komoly balesetek származhatnak. 

Haumann Péterrel

Jónevű kaszkadőrből lett kaszkadőrszakértő. Hányan dolgoznak hasonló pozícióban itthon?

– Összesen négyen vagyunk, akiknek erről papírjuk van, amihez állami vizsgát kell tenni és komoly elvárásoknak megfelelni.

A kaszkadőrszakértőnek kell vállalni a felelősséget mindenért: miért azt a kaszkadőrt választotta ki vagy miért hagyta, hogy a színész többet vállaljon, mint amire képes.

Amikor a gyártási megbeszélésen a feladatról beszélek, nem azt mondom el, amit én meg tudnék csinálni, hanem azt, amire a kaszkadőr képes, aki lehet, hogy többet tud, mint én valaha tudtam. Izgulok a srácaimért, ezért mindig tízszeresen túlbiztosítok mindent és mindenkit. Nekem is volt olyan autós borulásom, amihez Oroszlánt hívtam el szakértőnek.

Kell a külső szem, a tiszta fej.

A jelenet végén a szakértő az első, aki odamehet a kaszkadőrhöz megnézni, hogy minden rendben van-e, eldönti, kell vagy nem kell mentőt hívni, vagy megismételni a jelenetet.

Szakértőként melyek voltak a legutóbbi munkái?

– A Covid után szerencsére „begorombult” a helyzet. A magyarok is elkezdtek történelmi filmeket készíteni. Sorban forgattuk őket:

Hadik, Aranybulla, Hunyadi, Petőfi, Tündérkert, Batu kán.

Mennyit változtak az elmúlt évtizedekben a kaszkadőrök eszközei, védőfelszerelései? 

– Kezdetben egymástól lestük el a trükköket, valamint a saját kárunkon tanultunk meg sok mindent. Védőruhák se voltak, mi készítettünk mindent. Nehéz vaskardokkal csapkodtunk, ami őrült veszélyes volt, komoly balesetek történtek. Ma már könnyű, élethű fegyvereket gyártanak, melyekkel látványosan és balesetmentesen tudunk dolgozni.

A kaszkadőrnek el kell hitetnie, hogy a könnyű pallos milyen nehéz. A régi fegyverekkel ezt nem kellett eljátszani!

A védőfelszerelések is rengeteget fejlődtek. Ma már vékony, de ütésre keményedő mellvértek, könyök-, csípő- és térdvédőket. használunk. Ezek a nagy zuhanástól nem védenek meg, de esésnél, kisebb gázolásnál hasznosak. 

Mindenféle kaszkadőr tevékenységet vállal. Az ezekhez szükséges eszközökkel is rendelkezik?

– Igen, minden itt van a raktáramban. Van egy hatalmas légzsákom, amelybe akár negyven méterről is bele lehet ugrani. 1996-ban a Sárkányszív című filmben harminc méterről ugrottam egy 5.5 x 6 méteres légzsákba, ami olyan magasságból nagyon picinek tűnt.

Régen a kaszkadőrök dobozokba ugráltak. Én mindenféle méretű szivacsot tartok a raktárban. Azonkívül hidraulikus rántószerkezetet, a röptetés technikához drótköteleket, légdobbantókat, amelyek a csatában elrepítenek, ha aknára rálépsz.

Itthon építettem egy saját ugrótornyot is. Itt a színészeket is ki tudjuk próbálni, hogy mit vállalhatnak egy jelenetből, lehet-e lógatni, röptetni őket.

Gryllus Dorkával

 Ki röpült utoljára a raktárban?

– Kerekes Józsefet riggeltük. A mi kis falunk című sorozatban volt egy cirkuszjelenet. A röpködés részét a dublőr megoldotta, de közelikben, három-négy méteren Kerekes Józsefnek kellett lógnia.

A Hadik című filmben a Berlinbe való betörésnél Reviczky Gábor robbantotta az ágyút. A robbanás miatt a kapu mögött három katona elrepült.

Azt is le tudtuk itthon próbálni. Ily módon többször előre tudunk dolgozni. Trill Zsoltot, aki Hadikot alakítja a filmben, hónapokon keresztül itt Budakeszin tanítottam lovagolni. 

Mindkét Guiness rekordot Veres Zoltán műrepülővel közösen érték el. 

– Zoli jó barátom. A Budapesti Turisztikai Hivatal egy kis extrém jelenetben akarta bemutatni a fővárost. Menet közben egy A2-es repülőgép szárnyáról átszálltam a Lánchídnál fölém szálló helikopterre. A másiknál azt találtuk ki, hogy

miközben Zoli kétszáz körüli sebességgel repül, motorral átugrom felette.

A Budaörsi reptéren felépítettük a két motoros rámpát. Gyakorlás közben beszakadt alattam az érkező rámpa, repültem vagy tíz métert, és még a motor is rám zuhant. Le is ütött.

Négy helyen eltört a csigolyám, tizenkét helyen a bordám. Mentőhelikopterrel vittek kórházba, és összeraktak. Egy év után újra megpróbáltam.

Nem tagadom, először nem volt könnyű nekimenni a rámpának, de megcsináltam.

Már mindene eltört?

– Hát, még nem… a nyakam is..., de az az én hibám volt. 2007-ben elrontottam az ugrást a K-hídról. Túlöltöztem, és nem tudtam meghúzni a szaltót. Több, mint húsz méterről ugrottam a vízbe, és ahelyett, hogy talpra érkeztem volna, hanyatt estem. Ilyen magasságból a víz nagyon kemény... 

Hatvanévesen milyen kaszkadőr feladatokat vállal el?

– Azért sem vállalok feladatot, hogy hadd dolgozzon más is. Én úgyis ott vagyok, mint góré. Ha olyan meló lenne, ami megdobogtatja a szívemet, biztos megcsinálnám. 

Nyitókép: Terján Nóra