edunext

tanulás, másképp.

Taylor Swift-kurzust indít a Harvard
2023. Dec.01.

Taylor Swift-kurzust indít a Harvard

Szerző: Edunext

Nem ez az első eset, hogy az énekesnőből egyetemi tananyag lesz: a New York-i Egyetemen, a Floridai Egyetemen, a Texasi Egyetemen és a Stanfordon is hallgathatnak ilyen jellegű tárgyakat a diákok. Az oktatók az őrülten népszerű énekesnő szövegeivel hoznák közelebb az irodalmat a hallgatókhoz.

Több amerikai egyetem tantervében is olyan tárgyat találhatunk jövőre, ami eddig egészen biztosan nem szerepelt benne. A Harvardon Taylor Swift és világa címmel indul 2024-ben kurzus, amit Stephanie Burt költő és professzor tart majd.

A világ egyik legjobb felsőoktatási intézményének számító Harvard mellett a Gainesville-ben található Floridai Egyetem is foglalkozik a világ jelenleg elsőszámú popsztárjával: Taylor Swift és más női előadók zenei elbeszélésmódja kurzust végezhetnek az érdeklődők, amelyet Melina Jimenez oktat, és elsősorban a női előadók dalszerzési folyamatát helyezi majd középpontba.

Swift mellett olyan legendák is bekerültek a tananyagba, mint Dolly Parton, Aretha Franklin és Billie Holiday.

Tavaly a New York-i Egyetemen is indult egyébként Swift-kurzus, de Texasi Egyetemen és a Stanfordon is hallgathatnak ilyen jellegű tárgyakat a diákok. A Genti Egyetemen pedig Taylor Swift-dalszövegeket elemeznek tantárgy keretében a hallgatók.

Az órát az az Oxfordban irodalomból diplomázott Elly McCausland adjunktus tartja, aki blogján régóta foglalkozik azzal, hogy összehasonlítja a popsztár dalszövegeiben feldolgozott témákat, a képhasználatot és a nyelvezetet neves írók és költők – köztük Dickens és Shakespeare – munkásságával.

McCausland célja, hogy

az őrülten népszerű énekesnő szövegeivel hozza közelebb az irodalmat a hallgatókhoz

a középkortól a viktoriánus éráig bezárólag.

Vajon Magyarországon melyik felkapott előadó dalszövegei kerülhetnének egyetemi kurzusokba? Lesz-e valaha tananyag Arahriah vagy Krúbi munkásságából?

Nyitókép: MTI/EPA/Sarah Yenesel