edunext

tanulás, másképp.

Római kori épületmaradványokat tártak fel diákok
2023. Aug.08.

Római kori épületmaradványokat tártak fel diákok

Szerző: Edunext

A felfedezés igazán különleges, hiszen a maradványok kivételesen jó állapotban maradtak fent. Az alkotás közepén Medúza, a görög mitológiából jól ismert szörnyeteg arca található.

Lenyűgöző római kori épületmaradványokat tártak fel egy spanyol, posztgraduális képzést nyújtó iskola diákjai és régészei – adta hírül az Interesting Engineering.

Az ásatások során egy feltehetőleg a Krisztus utáni második századból származó ház romjait fedezték fel, amelynek padlóján gyönyörű mozaik látható.

A felfedezés igazán különleges, hiszen a maradványok kivételesen jó állapotban maradtak fent.

A körülbelül harminc négyzetméteres főszobában található alkotás közepén Medúza, a görög mitológiából jól ismert szörnyeteg arca található, körülötte pedig négy páva, amelyek a négy évszakot ábrázolják.

A legenda szerint Medúza, a három gorgó szörnyalak egyike, egy nő, akinek haja helyén kígyók tekeregnek és tekintetével képes bárkit kővé változtatni.

A szakértők úgy vélik, a szörnyeteget ábrázoló képet egyfajta védelmező jelképnek tekinthették, amely megóvja a ház lakóit a gonosztól. A csodálatos mozaikon kívül a diákok és a régészek egy római kori fal és egy vele páruzamosan futó út romjait is megtalálták, amelyek a IV. századból származhattak.

A régészek és a diákok folytatják a lelőhely feltárását, további felfedezések reményében.

Fotók: merida.es