edunext

tanulás, másképp.

A Semmelweis HELP tanácsot ad, de nem helyettesíti az orvost
2023. Jun.19.

A Semmelweis HELP tanácsot ad, de nem helyettesíti az orvost

Szerző: Szegedi Imre

Nem mindenki orvos, vagy egészségügyi szakdolgozó, hogy tisztában legyen a gyerekek betegségeivel, hogy mit kell tenni, ha felhorzsolja a térdét, vagy leforrázza magát. A Semmelweis Egyetem HELP névre hallgató applikációja és weboldala ebben nyújt segítséget a szülőknek. A szakmai támogatás a 18 éven alatti gyerekek bajainak feltárására született, de nem helyettesíti az orvosi szakvéleményt.

A gyerekek sűrűn megbetegednek, baleseteik is gyakoriak – megégetik magukat, rovar csípi, kutya harapja őket –, de a laikus szülő honnan tudja, hogy ilyen esetben mikor kell elindulni az ügyeletre, a kórházba, illetve vajon otthon hogyan enyhíthetők a tünetek? Az ötletgazda Kovács Eszter, a Semmelweis Egyetem sajtófőnöke 2008-ban hasonló helyzetben találta magát.

– Hétvégén este otthon tébláboltam, hogy elinduljak-e, és ha igen, hova a beteg lányommal? A jó ismerős gyermekorvoshoz, akit nem akarok feleslegesen zavarni, vagy a sürgősségire? Esetleg várjam meg a háziorvos rendelési idejét? Akkor ugrott be, hogy milyen jó lenne, ha létezne olyan szakmailag ellenőrzött alkalmazás, ami segíthetné a szülők döntését

– emlékezett a kezdő gondolatra Kovács Eszter, a Semmelweis Egyetem sajtófőnöke. Ebből indult ki a lakosságot szolgáló gyors és pontos információkat adó applikáció.

A fejlesztők szerint a tünetellenőrzés eredménye nem tekinthető szakorvosi diagnózisnak: tájékoztató jellegű, de nem helyettesíti a szakszerű orvosi vizsgálatot. Legalább ilyen fontos továbbá, hogy a Semmelweis HELP jelenleg a 18 év alatti korosztály tünetellenőrzésére alkalmas.

– Mi arra koncentrálunk, hogy amikor gond van, a szülők ne érezzék egyedül magukat

– mondta Krivácsy Péter, a Semmelweis HELP orvosszakmai vezetője, a Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője. Az applikáció olyan jelenségekre is felhívja a figyelmet, amit a szülők nem tünetekként értékelnek.

Például ha beírjuk, hogy a gyerek a közösségben nem tart szemkontaktust, magának való, akkor az applikáció további kérdéseket tesz fel és kiderülhet, hogy a gyerekkel orvoshoz kell fordulni, mert például fennállhat annak az esélye, hogy ADHD-s. A hangulatzavarokat szintén beprogramozták.

Az applikáció nem diagnosztizál, csupán figyelmeztet egy lehetőségre.

Krivácsy Péter úgy véli, hogy nem a pszichés problémák megértése lesz az elsődleges felhasználási terület, hanem a torokgyulladással, a lázas betegségekkel, illetve a kisebb sérülésekkel kapcsolatban kérnek majd segítséget a szülők.

Ha a puding próbája az evés, akkor az applikációé a tesztelés. A fiam kisgyerekként folyamatosan köhögött, fájt a torka és lázas volt. Egybe értek a tüszősmandulagyulladások, aminek a vége mandulaműtét volt. Induljon a próba! A tünet legyen torokfájás, láz és köhögés. Azt a kérdést passzoltam, hogy mennyi vizelete volt és mennyit ivott az elmúlt 24 órában.

A hőmérsékletét mindig hónaljban mértük, átlagosan 38,1 Celsius fokot. Közepesnél erősebbnek jelöltem a fájdalmat, ami az egész napot meghatározza. Arra a kérdésre, hogy fájdalomcsillapításra megszűnik-e a fájdalom, a nem tudom meghatározni rubrikát pipáltam ki. Tapasztalt tünetként fájdalmat nyeléskor, nyelési nehezítettséget és kifejezetten elesett állapotot jelöltem.

Válaszai alapján tünetei súlyosak lehetnek – olvasom az összesítést. Javasoljuk, mielőbb keresse fel a legközelebbi sürgősségi ellátóhelyet, ha ilyen nincs a közelében, akkor kezelő- vagy háziorvosát, ügyeleti időben a területi ügyeletet.

A lehetséges ok: tüszősmandulagyulladás közepes valószínűséggel, és felső légúti vírusfertőzés alacsony valószínűséggel. Mi egy idő után tudtuk, hogy ismét tüszősmandulagyulladással kell megküzdenünk.

Az én gyorstesztemen átment az applikáció.

A program emellett automatikusan tanácsokat ad például a helyes lázcsillapításról, sebkötözésről vagy a fájdalomcsillapítás módszereiről, ha úgy tapasztalja, hogy ezek a problémák fennállhatnak. A weboldalon pedig egy tudástár is elérhető, amely ABC-rendben sorolja fel a gyermekbetegségeket, azok leírásával, kezelésével és tünetenyhítéssel kiegészítve.

A tudástárból megtudhatjuk, hogy például mi a teendő harmadfokú nagy kiterjedésű forrázás esetén, amikor a bőr mély rétegei is érintettek. A testfelület tíz százalékát meghaladó (a gyerekek tenyere testük egy százalékának felel meg – ami új információ volt számomra) másodfokú, vagy súlyosabb égés kritikus.

Súlyos esetnek minősül, ha az égés az alábbi területeket érinti: arc, nyak, nemiszervek, a körkörös égés vagy forró levegő, füst belégzése. Langyos folyó vízzel kell hűteni a megégett területet két percen keresztül. Fontos, hogy eközben védeni a gyermeket a kihűléstől! Még egy hasznos figyelmeztetés: egyszerre ne hűtsön húsz százaléknál nagyobb bőrfelületet, ami körülbelül húsz gyermek tenyérnyi területnek felel meg!

És akkor a tanácsok: súlyos égés/forrázás esetén hívjon mentőt! Amennyire lehetséges, a szülő ügyeljen a sterilitásra. Fájdalomcsillapítás minden esetben javasolt. Ne kenje be az égett területet vajjal, tejföllel, vagy más élelmiszerrel! (A tejfölös kenegetést hány helyen olvasni!)

Olyan tanácsok ezek, amikre nem gondol az ember vészhelyzetben, de amik néhány kattintással elérhetők az applikáción keresztül.

A hazai szinten egyedülálló fejlesztés az egyetem gyermekorvosai és kommunikációs szakemberei által létrehozott tudásbázison alapul, amely több, mint 220 gyermekbetegséget tartalmaz. A Semmelweis HELP applikáció ingyenesen letölthető az AppStore-ból és a Play Áruházból is, illetve elérhető ezen a címen.