edunext

tanulás, másképp.

MI segítségével készítettek animációt Petőfi verseire
2023. Oct.23.

MI segítségével készítettek animációt Petőfi verseire

Szerző: Edunext

Szauder Dávid Ariel médiaművész az ember és a gép szimbiózisának kérdéskörét járja körül a mesterséges intelligencia által generált animációkkal, amelyekhez Petőfi Sándor legismertebb verseit használta fel. Alkotása az irodalom, a képzőművészet és technológia külünleges kapcsolatát szimbolizálja, amely az emberi kreativitás lehetséges jövőjébe is betekintést enged.

A berlini magyar kulturális intézet (Collegium Hungaricum Berlin) nagyszabású fényvetítés-programmal folytatja Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünneplő eseménysorozatát. Szauder Dávid Ariel médiaművész mesterségesintelligencia-animációját a berlini Fények Ünnepével párhuzamosan mutatták be a CHB homlokzatán.

A német fővárosban október 6. és 15. között megrendezett, Élet színei címet viselő Fények Ünnepe a fényművészet különböző művészeti formái és variációi mellett a berlini társadalom sokszínű és változatos kultúrájára kívánta felhívni a figyelmet. 

Petőfi Sándor rövid pályafutása dacára mindmáig a magyar irodalmi hagyomány egyik legmaghatározóbb alakja. Petőfi innovatív szellemiségétől inspirálva Szauder Dávid Ariel az ember és a gép szimbiózisának kérdéskörét járta körül alkotásával.

A médiaművész az ember és a gép szimbiózisának kérdéskörét járja körül a mesterséges intelligencia által generált animációkkal, amelyekhez Petőfi Sándor legismertebb verseit használta fel.

Alkotása az irodalom, a képzőművészet és technológia külünleges kapcsolatát szimbolizálja, amely az emberi kreativitás lehetséges jövőjébe is betekintést enged.

A CHB egyébként már évek óta használja a berlini történelmi belvárosban álló neo-bauhaus stílusú épületének homlokzatát a magyar kultúrát bemutató, közvetítő felületként. A Fények fesztiválja hagyományosan a berlini ősz leglátványosabb közösségi eseménye.

Szauder Dávid Ariel médiaművész (született 1976-ban Magyarországon) az Eötvös Loránd Tudományegyetemen művészettörténetet és a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen intermediális művészetet tanult, majd mesterképzést végzett a helsinki Aalto Egyetem Művészeti, Design és Építészeti Karán.

Munkáit bemutatták a budapesti Light Art Museumban, a linzi Ars Electronica Fesztiválon, a 212 Photography Istanbulban, a milánói Museu Nazionale Scienzia e Tecnologicában és olyan magazinok címlapján, mint a Washington Post.