edunext

tanulás, másképp.

Mentális egészség: jobb egykének lenni?
2024. Feb.01.

Mentális egészség: jobb egykének lenni?

Szerző: Edunext

Egy kutatás szerint rosszabb a tinédzserek mentális egészsége, ha több testvérük van. A tanulmány készítői kínai és amerikai tiniket vizsgáltak

Régi sztereotípia, hogy a testvér nélkül felnövő gyerekek akaratosak, el vannak kényeztetve és rosszabb szociális képességekkel rendelkeznek, mint a testvérek között felcseperedett társaiknak.

Egy nem rég publikált kutatás szerint azonban kimutathatóan rosszabb a mentális egészsége azoknak a kamaszoknak, akiknek sok testvére van, azokhoz képest, akiknek maximum egy – írja a Guardian.

A tanulmány készítői két gyökeresen eltérő társadalom tinédzsereit, amerikai és kínai gyerekeket vontak be a kutatásba, hogy kiderítsék:

vajon a testvérkapcsolatok az egyértelmű előnyökön túl milyen hátulütőkkel járhatnak?

Ismert, hogy azok, akiknek testvérei vannak, általában jobb szociális képességekkel rendelkeznek, tehát jobban kijönnek más gyerekekkel az óvodában és később más oktatási intézményekben is, valamint körükben a válások száma is alacsonyabb – egyszerűen azért, mert idejekorán megtanultak együttműködni másokkal.

A friss kutatási eredmények szerint viszont árnyoldala is van a nagycsaládos életnek.

A megkérdezett 9100 amerikai és 9400 kínai 14 éves kamasz eredményei alapján megállapítható, hogy az egykék és a maximum egy testvérrel rendelkezők jobb mentális egészségnek örvendenek.

Mindezt a kutatók többek között a szülői figyelem megosztottságával magyarázzák.

Amikor új gyermek érkezik a családba, akkor ugyanis értelemszerűen a szülők figyelme még több gyermek között oszlik meg, és mindegyiknek kevesebb jut belőle, mint korábban.

A mentális egészségre gyakorolt negatív hatás a vizsgálat eredményei alapján még erősebb akkor, ha korban egymáshoz közel eső testvérekről van szó

Fontos kiemelni viszont azt is, hogy

a legjobb mentális egészségű fiatalok gyakorlatilag egytől egyig a legjobb szocioökonómiai státuszú családokból kerültek ki.

Az Egyesült Államokban ezek a családok általában egy, maximum két gyermeket nevelnek, Kínában pedig főleg az egygyermekes családmodell terjedt el ebben a társadalmi osztályban.

A kutatási eredmények ráadásul ellentmondanak egy 2016-os norvég kutatás megállapításainak.

Ebben a nyolc évvel ezelőtt publikált tanulmányban több mint 100 ezer gyermeket vizsgáltak, körükben pedig egyértelműen megállapították, hogy a nagyobb családban élő fiataloknak jobb a mentális egészsége, mint a kis családok gyerekeinek.