edunext

tanulás, másképp.

Lenyomta Einsteint és Hawkingot egy 12 éves
2024. Jan.29.

Lenyomta Einsteint és Hawkingot egy 12 éves

Szerző: Edunext

Rory Bidwell devoni diák IQ-ja Stephen Hawking és Albert Einstein eredményeivel vetekszik. Édesapja szetint azonban a fiú csak egy átlagos 12 éves, aki természetesen nem kvantumfizikával foglalkozik teaidőben.

162 pontot, vagyis a maximális pontszámot érte el egy 12 éves brit fiú, Rory Bidwell a Cattel III-B teszten, megdöntve ezzel Albert Einstein és Stephen Hawking rekordját – írta meg a Sky News.

Az apa beszámolója szerint a fia nem készült a tesztre, sőt, azt kifejezetten könnyűnek találta, a magas pontszámot látva pedig mindössze annyit kérdezett, hogy az mit jelent. A teszt megírása körülbelül két órát vett igénybe, amire a devoni fiú 12. születésnapja után került sor.

Rekorder, aki Fortnite-ozik

A kiemelkedő eredményt az is mutatja, hogy korábban ezen a teszten Stephen Hawking és Albert Einstein, az elmúlt évek legintelligensebb tudósai mindketten 160 pontot értek el.

Rory teljesítménye két ponttal túlszárnyalja az eredményüket.

Édesapja, James Bidwell szerint mindezek ellenére a fia egy teljesen átlagos kiskamasz, akire ugyanúgy rá kell szólni, ha túl sokat videójátékozik, és aki szívesen tölti az időt a barátaival.

– Az biztos, hogy nem kvantumfizikázni szokott, miközben teázik

– jegyezte meg, hozzátéve, hogy a fia mindig is hihetetlenül okos és mindenben az első volt: kétévesen hétéveseknek való feladatokat oldott meg, és korábban is kezdett járni, mint a vele egyidős gyerekek.

A mostani eredmények mindezt csak kontextusba helyezik.

– Még fogalma sincs, mit akar csinálni: ha választhatna, akkor is futballista lenne

– jegyezte meg a szuperokos srác apukája arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon Rory mire fogja használni a tehetségét a jövőben. Azt azért hozzátette: biztatják, hogy adjon bele apait-anyait mindenbe, amibe belefog, így amikor majd eldönti, hogy mire akar összpontosítani, a legmagasabb szinten tudja majd végezni azt.

A fiút rögvest Mensa-tagnak választották.

A Mensa egy nemzetközi szervezet, amelyet 1946-ban alapítottak Angliában. Ma közel 150 ezer tagja van a világ száz országában.

Az egyesület célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre. Egyetlen tagsági kritériuma az emberek két százalékára jellemző intelligenciaszint elérése. Hitvallásuk az intelligencia népszerűsítése, mint érték: lehetőségeik szerint mindent megtesznek azért, hogy az emberi intelligenciát az emberiség javára fordítsák.

Magyarországi szervezete a Mensa HungarIQa

Milyen jelek árulkodnak arról, hogy egy gyerek intelligens?

Általánosságban elmondhatjuk, hogy előbb, vagy jelentősen magasabb színvonalon csinál mindent, mint a kortársai. Emellett megfigyelhető néhány konkrét jel.

Elsőre nézzük a kognitív jeleket: az átlagnál intelligensebb gyerek rengeteget kérdez, figyel, nagyon kíváncsi, minden érdekli, jó a memóriája, kiváló a hosszú távú figyelme, következtetéseket von le, elvonatkoztat, szintetizál, gyorsan és könnyen lát összefüggéseket.

Rugalmasan gondolkodik, gondolkodása összetett és eredeti, jó problémamegoldó.

Gyorsan tanul, kevesebb gyakorlással és ismétléssel tanul meg dolgokat, élénk a képzelőereje, korán ismeri a számokat, a matematikai műveleteket.

Verbális jeleket is felfedezhetünk: ha gazdag a szókincse, választékosan, szépen, hosszú mondatokban beszél, a szavakat megfelelően használja, korán kezd írni és olvasni, és szeret is olvasni, az mindenképpen árulkodik a magasabb intelligenciáról.

Az a szociális jelenség is ezt mutathatja azonban, ha kortársai helyett inkább az idősebbek társaságát keresi, jól megérti magát a felnőttekkel. Felnőttesen gondolkodik, fejlett az igazságérzete, vagy jó humorérzéke van, fejlett a kritikai érzéke és az önkritikája is. A magas intelligenciájú gyerekek

gyakran perfekcionisták, szívesen tanulnak és élvezik a szellemi tevékenységet, intellektuális játékokat.

Kisbabák esetében pedig akkor gyanakodatunk átlagon felüli képességekre, ha keveset alszik, állandó foglalkozást igényel, mikor fent van, és érdeklődik, megfigyeli a környezetét, felfedez.

Nyitókép: Rory Bidwell, James Bidwell fotóján