edunext

tanulás, másképp.

Jön a nyár, hová tegyük a gyereket?
2023. Jun.02.

Jön a nyár, hová tegyük a gyereket?

Szerző: Csizmazia Zoltán

Azokat a nyári táborokat szedtük egy csokorba, amelyekben a sport és az élmény játssza a főszerepet. Bátran ajánljunk őket a szülőknek a gyermekek legideálisabb nyári időtöltésére.

A családok számára a tanév végén mindig komoly fejtörést okoz, hogy hova küldjék a gyereket az iskolai szünidő alatt. Ahol már nincs nagymama, nagypapa, vagy bármilyen rokon, aki ilyenkor vigyázni tud rá, sokszor megoldatlan problémát jelent a gyermek nyári programja. Az oktatási kultúra része lett a gyerektáborok szervezésére szakosodó cégek fejlődése. Az idei adatok alapján az árak noha 15-20 százalékkal drágultak, ez egyáltalán nem befolyásolja a keresletet: továbbra is nagy az érdeklődés a programok iránt.

Nő az igény a nyári táborok iránt

Az igények határozzák meg a piacot, és az adatok azt mutatják, hogy az elmúlt években sem csökkent a figyelem a nyári táborokat üzleti alapon működtető cégek irányába. A Világgazdaság korábbi cikkében Tóth Béla, a 18 éve működő Táborfigyelő és Táborminősítő portál vezetője foglalta úgy össze, hogy a 11 hetes nyári szünetben a családok átlagosan 2-3 hetet igyekeznek táborokkal kitölteni a gyerek szünidejéből. Az előző évben közel 225 ezer gyerek vett rész nem állami támogatású, vagy önkormányzat által szervezett, hanem piaci alapon működő táborokban.

Már márciusban nagyon magas számot mutattak az akkor még kedvezményesen igénybe vehető előfoglalások – úgy is, hogy a tavaly 60 ezer forint körül mozgó hétnapos, ottalvós táborok idén már több mint tízezer forinttal drágábbak lesznek. Az érdeklődés így sem csökkent, ezért nem érdemes túl sokáig halogatni a döntést. Ajánljuk a témában egyik legjobban felkészült portált, a Táborfigyelőt, cikkünkben pedig olyan táborokra hívjuk fel a figyelmet, ahol a gyermeke a szabad levegőn, zöld környezetben, sportolással, sőt akár némi tanulással töltheti el azt az időszakot, amikor nem otthon, a négy fal között kénytelen ellenni.

A táborok között objektív rangsort felállítani már-már lehetetlen küldetés, így azokat gyűjtöttük össze, amelyeket bátran ajánlunk a szülők számára csemeték legideálisabb nyári időtöltésére. A lényeg a mozgás és az élmény!

Tenisz és angol tábor egyben

Közel két hektáros, csodálatos zöld környezetben vár mindenkit az Europe Tennis Center Pesterzsébet egyik legszebb helyén, strand, uszoda és jégcsarnok közvetlen közelében. Június 26-tól augusztus 25-ig, öt turnusban vár a sportlétesítmény, ahol egykor Davis-kupa meccseket, WTA, vagyis nemzetközi női tornákat is rendeztek. A programban napi kétszer 1,5 óra tenisz, napi egy óra angol oktatás, háromszori étkezés, jóga, sportjátékok, uszodai foglalkozások, kreatív és kognitív foglalkozások, valamint sportágspecifikus erőnléti edzések is szerepelnek.

A turnusok nem ottalvósak, minden nap 9-16 óráig tartanak. A részvételi díj 44 500 forint/hét és testvér-, valamint egyéb kedvezmények is igénybe vehetőek. Az ETC bázisa a XX. kerület, Közműhelytelep 21. szám alatt található. A létesítményben saját belső parkoló, zuhanyzókkal felszerelt klubház és büfé is áll a vendégek rendelkezésére. Ha tenisszel kezdtük, akkor adunk még néhány ötletet a témában:

Tenisz és sporttábor a XII. kerületben 

Nyári tenisztábor Szentendrén 

Tenisz és Angol 

Napközis tenisztábor Pécsett

Funside balatoni tenisztáborok 

Balázs-testvérek nyári tenisztábora 

A MINOREX SE tenisztábora

A labda közös, a gólt te rúgod!

A világ legnépszerűbb sportját összekötni egy élménnyel teli balatoni héttel sokak álma lehet, az pedig már csak hab a tortán, hogy a futball alap filozófiáját spanyol és magyar edzőktől sajátíthatod el. A Barca Academy Hungary 2023-ban is ellátogat a Balaton partjára, immár másodszor szervezik meg Balatonszárszón az ötnapos nyári táborukat. A július 31-től augusztus 4-ig tartó eseményre várják a labdarúgást szerető, 2008 és 2017 között született fiúk és lányok jelentkezését.

Minősített edzők segítségével a gyermekek korának és készségeinek megfelelően tervezik meg és vezetik le a foglalkozásokat. Olyan technikai és taktikai elemekkel ismerkedhetnek meg a gyermekek egyéni és csoportos foglalkozások során, melyek megfelelnek a katalán klub módszertanának. A programban 8 és 16 óra között két edzés szerepel, természetesen a balatoni csobbanást sem kihagyva. Minden táborozó kap ráadásul egy eredeti Nike Barca Academy felszereléscsomagot, amely tartalmaz két darab Nike-Barca edzőmezt, két darab rövidnadrágot és két darab sportszárat is. A turnus ára 128 ezer forint, a jelentkezés pedig ezen a linken érhető el.

A fiatalok rajonganak a fociért, nem véletlenül szerveznek számos tábort országszerte. Ezek közül válogattunk néhányat:

– A Future Stars angol-magyar focitáborát két helyszínen is ki lehet próbálni. Az egyik Balatonszemesen, a másik a Margitszigeten  lesz.

Focitábor a Velencei-tónál 

Eötvös nyári focitábor 

– Az UFC nyári focitábora Balatongyörökön és Budapesten

– A Pénzügyőr SE nyári focitábora 

Ha végre itt a nyár, és meleg az idő

Talán a legkedvesebb időtöltés minden gyermek számára valamilyen vízparti program, ahol azért a sportolás iránt érdeklődök is megtalálják a számukra kedveset. Ilyen lehet az az izgalmas vitorlástábor, amelyet a Velencei-tónál szerveznek: ha az időjárás engedi, napi hat órát vitorlázással töltenek az azzal csak ismerkedő, vagy már a profibb gyerekek.

A kisebbek és a nagyobbak pedig a szörfözés tudományát sajátíthatják el a Siófokon. A szörf mellett lehet strandolni és és az egyre népszerűbb SUP-pal kapcsolatos fortélyokat is el lehet sajátítani, teljes ellátás mellett. Június 14-től augusztus 21-ig van lehetőség a jelentkezésre.

Budapest egyik legszebb helyén, a Római-parton az úszókat várják 5 és 14 éves kor között június 19-től egészen augusztus végéig. Kezdőtől a haladó szintig lehet jelentkezni, hétköznap 8:00-17:00 óra között a víz mellett ráadásul számos sportágban tartanak foglalkozások, napi három edzés mellett naponta háromszori étkezéssel. Az érkezéstől a távozásig a gyerekek saját komplexumukban, Duna-parti friss levegőn vannak. A nyár egyik központi témája a víz, a strandolás, a vízparti élmények, íme néhány további Balaton melletti nyári tábor, ahol a sport és a víz játssza a főszerepet:

– A Funside számos témakörben, így tenisz, szörf, lovas, de még golfban is szervez táborokat Balatongyörökön

Szörftábor Zamárdiban

– Balatonfüredi vitorlástábor

– Az egyetlen balatoni szörf- és waboard-tábor Siófokon

Lovas- és vizisport tábor Badacsonytomajon

Az összeállításból nem maradhatnak ki a gyerekek körében igen népszerű lovastáborok: a lehetőségek itt is széles skálán mozognak. Egy kaland a tanyavilágban, ismerkedés a lótenyésztéssel, a felelős állattartással, mindezt kalandos, játékos módon. Hagyományőrző lovastábor, ahol az íjászatot, a néptáncot, és a népi játékokat is kipróbálhatják a gyerekek. Budapesten, a Normafánál, családias hangulatú lovardában is szerezhetnek rendkívüli élményeket az odaérkezők, de az ország minden részén találunk ilyen táborokat.

Számtalan lehetőség közül válogathatnak a szülők, hogy gyermeküket biztonságban, jó levegőn, sportolási opciókkal teli program mellett tudják a nyár folyamán. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy az üzleti alapon szerveződő sport- és egyéb nyári táborok szakmai színvonala mellett a biztonság, a törődés és a paletta gazdagsága fontos tényező lett. Egy biztos: a kínálat alapján könnyedén ki lehet választani azokat a táborokat, amelyek a gyermek érdeklődésének, kvalitásának a legjobban megfelelnek.

Célzott keresésre a már említett Táborfigyelő mellett érdemes a Gyerektábor kereső honlapját is átfésülni.