edunext

tanulás, másképp.

Ha jól megy a zene, jobb lehetsz matekból is?
2023. Jul.31.

Ha jól megy a zene, jobb lehetsz matekból is?

Szerző: Edunext

Egy régi elmélet szerint a zenetanulás képes javítani a matematikai tudásunkat. Ezt a teóriát viszont most tudományosan is igazolták!

Lezárult egy közel ötven évig tartó kutatás, ami a zenei és a matematikai kompetencia közötti kapcsolatot akarta bizonyítani. Az Educational Studies közzétette elemzését, aminek eredményét a Taylor & Francis kiadóvállalat közölte. 

Az eredmények alapján kiderült: a gyerekek bizonyíthatóan jobban teljesítenek a matematikában, amikor a zene kulcsfontosságú része az óráknak.

A tanulmány az 1975-2022 között megjelent kutatásokat összegezte annak reményében, hogy kiderüljön: fontos-e a zeneoktatás a diákok számára ahhoz, hogy jobban tudjanak teljesíteni a matematikában.

Azt már a felmérés előtt is tudni lehetett, hogy azok a diákok, akik jók a zenében, jobbak a matematikában is, viszont az nem volt egyértelmű, hogy ha nagyobb hangsúlyt fektetnek a zenei képzésre, akkor javulhat-e a diákok matematikai teljesítménye.

A kutatásban összesen 78 ezer óvodás, iskolás és egyetemista vett részt, akiknek a zeneoktatását három kategóriában vizsgálták: hagyományos énekóra, hangszeres oktatás és integrált zene-matematika oktatás, ami a matematika órába beépített zenét jelenti. 

A kutatók bebizonyították, hogy akik zenét tanultak, azoknak javult a teljesítményük a matematikában. 

A leglátványosabb eredmény abban a képzésben mutatkozott, amiben a matematikát ötvözték a zenével egy óra keretén belül. Ezt követi a hangszeres oktatás hatása, majd végül az énekóra.

A felmérésből az is kiderült, hogy ennek a fajta oktatásnak a fiatal korban sokkal nagyobb hatása van, amikor a tanuló még csak az alapokat tanulja. Ez a fajta integrált oktatási módszer ugyanis segít megtanítani a diákoknak az összefüggésekben való gondolkodást, ami nagy segítség lehet a matematika megértésében és tanulásában. 

Az pedig már csak hab a tortán, hogy a zene szórakoztató jellege segíthet csökkenteni a matematika óra iránti ellenszenvet is.