edunext

tanulás, másképp.

Fiatal természettudományos tanárokat díjaztak
2023. Aug.24.

Fiatal természettudományos tanárokat díjaztak

Szerző: Szegedi Imre

Idén is megdöbbentően kevesen jelentkeztek természettudományos középiskolai tárgyakat oktatni akaró tanárnak. A népszerűtlen szakok elnéptelenedése évtizedek óta tart, ami a műszaki és természettudományos területen dolgozó cégeket különösen rosszul érinti. Tanáregyéniségek híján ugyanis egyre nehezebben találnak felkészült fiatal szakembereket. Néhány vállalat ez ellen próbál tenni a legjobb oktatók díjazásával.

Második alkalommal adták át a Fiatal természettudományos tanár (FITT) alkotói díjat, amelyet ez alkalommal huszonkét kiváló fiatal pedagógusnak ítélt oda a Richter Gedeon Nyrt. Centenáriumi Alapítvány kuratóriuma. A havonta nyolcvanezer forinttal járó FITT-díjat tíz hónapon keresztül utalják.

Az elismerés olyan harmincöt év alatti tanárok támogatását, illetve pályán maradását szolgálja, akik fiatal koruk ellenére kellő szakmai jártasság birtokában a természettudományos tananyag magas szintű, innovatív, a tanulók aktív részvételén alapuló átadását végzik.

– Innovatív, az európai gyógyszeriparban is meghatározó súllyal bíró vállalatként hiszünk abban, hogy a magunk eszközeivel nekünk is részt kell vennünk a hazai oktatás támogatásában, azon belül is a természettudományos oktatás presztízsének emelésében.

A FITT-díjjal célunk, hogy tiszteletünket és támogatásunkat fejezzük ki az olyan fiatal tanárok iránt, akik a természettudományos tananyag magas szintű átadása mellett személyiségükből kifolyólag is inspirálóan hatnak a rájuk bízott gyerekekre, fiatalokra.

Remélem, a díjjal ki tudjuk fejezni köszönetünket az eddigi munkájukért, egyúttal pedig lendületet is adunk a folytatáshoz!

– indokolta a díjátadón Orbán Gábor a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, hogy miért támogatják a fiatal tanárokat.

A Richter anyagilag és erkölcsileg is támogatja az általános iskolai, középiskolai és szakiskolai természettudományos oktatást, valamint a természettudományi, orvostudományi és műszaki egyetemeken, illetve más természettudományos felsőoktatási intézményekben folyó munkát.

A magas szintű szakmai képzést nyújtó egyetemekkel, orvosi egyetemekkel speciális együttműködési megállapodásokat kötöttek az ott zajló kutatás és oktatási szponzorálására. A Richter ugyanis felismerte, hogy a közoktatásban dolgozó kiváló pedagógusok tanító, nevelő, törődő munkája döntő mértékben befolyásolja a jövő műszaki értelmiségének létszámát, szakmai minőségét, és értékrendi attitűdjét. 

Szintén Richter kezdeményezés a Magyar Kémiaoktatásért díj, amelyet tavaly októberben négyen vehettek át a Magyar Tudományos Akadémián. A Richter Gedeon Alapítvány a Magyar Kémiaoktatásért kuratóriuma 1999 óta ítéli oda a rangos elismerést, a személyenként egymillió forinttal járó díjat.

Tavaly decemberben 22. alkalommal adták át a természettudományos tárgyakat oktató pedagógusoknak járó Rátz Tanár Úr Életműdíjat - a nyolc díjazott tanár munkáját egyenként kétmillió forinttal ismerik el. 2000-ben három nagyvállalat, az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon közösen hozta létre az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért nevű kezdeményezést.

A kuratóriuma azóta minden évben meghirdeti a Rátz Tanár Úr Életműdíjat, melynek díjazottjai azok a középiskolai és általános iskolai tanárok, akik a hazai matematika-, fizika-, kémia-, valamint biológiaoktatás területén kimagasló szerepet töltenek be a tantárgyak népszerűsítésében és a tehetséggondozásban. 2022 decemberéig összesen 168 pedagógust díjaztak.

FITT díjazottak és kuratóriumi tagok

Az idei FITT-díjasok:

Árva Bettina (természetismeret, biológia, kémia), Debrecen

Barabás Gergő (kémia, angol) Budapest

Boller Balázs (kémia, matematika) Budapest

Búzás Eszter Bíborka (fizika, kémia) Sárospatak 

Csiki - Faludi Andrea (kémia) Budapest

Dancza János (biológia, földrajz) Szolnok

Gelencsér Flóra (biológia, földrajz) Budapest

Kökény Katalin (biológia, kémia) Dabas

Dr. Kőrösiné Vitkóczi Fanni (fizika, matematika) Budapest

Németh Zoltán (biológia, kémia) Szentgotthárd

Őze Tibor (biológia, kémia) Szeged

Pesthy Sándor Gergely (fizika, kémia) Budapest

Sajgó Gréta (biológia, kémia) Budapest

Schnider Dorottya (fizika) Budapest

Seres Zoltán (földrajz, történelem) Budapest

Szabó Bence Farkas (kémia) Szombathely

Szabó Róbert (fizika, természetismeret) Kiskőrös

Széll Kitti (matematika, kémia) Eger

Szivós Ádám (kémia) Szeged

Tanai Dóra (kémia, történelem) Budapest

Tóth Kristóf (fizika, matematika) Győr

Ullmann Kristóf (kémia, fizika) Budapest