edunext

tanulás, másképp.

Brit múzeumok a klímaválság ellen
2023. Nov.15.

Brit múzeumok a klímaválság ellen

Szerző: Edunext

Az Egyesült Királyság nemzeti és regionális múzeumai megállapodtak abban, hogy kollektív lépéseket tesznek az éghajlati válsággal kapcsolatban. A következő generációk jövője a tét.

Londonban megrendezésre került az első Museum Cop konferencia, ahol összegyűltek az érintett ágazat vezetői. Anglia számos múzeumából érkeztek résztvevők, többek között a birminghami, manchesteri, bristoli, brightoni, leedsi, derbyi, liverpooli, yorki, sheffieldi és londoni múzeumokból – írta meg a The Guardian.

Az eseményen a vezetők egy hosszú megbeszélést követően közös nyilatkozatot adtak ki arról, amiben az éghajlati és a biodiverzitási válság figyelemfelhívására vállalkoznak.

– A múzeumok hosszú távon gondolkodnak. Több intézmény rendelkezik olyan gyűjteményekkel, amelyek a földtörténet korábbi öt tömeges kihalási eseményeivel kapcsolatosak.

Most a hatodik, az antropocén közepén járunk. Az Egyesült Királyság múzeumi vezetői emiatt úgy érzik, hogy etikai kötelességük lépéseket tenni a károk enyhítésére.

– fogalmaz a közlemény.

Az igazgatók arra vállalkoztak, hogy gyűjteményeikkel, programjaikkal és kiállításaikkal felhívják a látogatók figyelmét az éghajlati válságra, és pozitív cselekvésre ösztönözzék őket. Maria Balshaw, a Nemzeti Múzeumi Igazgatói Tanács elnöke és a Tate igazgatója elmondta:

– A múzeumok és galériák egyedülálló perspektívával rendelkeznek. Ezen intézmények feladata, hogy a gyűjteményeket megőrizzék a jövő számára.

A konferencián egy sor létfontosságú intézkedésről állapodtunk meg a múzeumok környezeti hatásainak csökkentése érdekében.

A konferencia résztvevői emellett felszólították a brit politikusokat és vállalkozókat arra, hogy komolyabban foglalkozzanak az éghajlatváltozás problémájával

amíg még nem késő.

A műemlék épületek fenntarthatóságáért a törvények mielőbbi módosítását és a beruházások növelését is javasolták, valamint azt, hogy minden múzeum fogadja el az „előbb a zöldebbet válaszd” elvét a gyakorlat minden területén, hiszen a következő generációk jövője a tét.

Nyitókép: Wikipedia