edunext

tanulás, másképp.

A TikTok, mint az oktatás hatékony eszköze
2023. Sep.24.

A TikTok, mint az oktatás hatékony eszköze

Szerző: Váradi Ibolya

Hiába a szülői aggodalmak, az amerikai betiltás belengetése, a TikTok, úgy néz ki, itthon még egy ideig biztosan velünk marad. Ha már itt van, akkor használhatnánk hasznos céllal is – gondolta néhány tanár és önjelölt oktató, akik értelmes tartalommal igyekeznek megtölteni a fiatalok elé kerülő videófolyamot.

A négy és 18 év közötti gyerekek naponta átlagosan 91 percet töltenek a TikTokon, az Egyesült Államokban pedig minden negyedik TikTok-felhasználó használja az appot ismeretszerzésre is. A felmérés résztvevőinek kétharmada állította, hogy egy TikTok-videó segített már nekik valaha megoldani a házi feladatot.

A 2017-ben indult platformon azonban rengeteg az olyan tartalom, amely káros lehet a fiatal korosztály számára, vagy legalábbis nem segíti elő a személyiségfejlődésüket és az oktatásban való előrehaladásukat. A digitális kütyükkel a kezükben felnövő gyerekeknek valószínűleg a tiktokozás tiltása nem segít, de ha megtanulják felelősségteljesen használni a közösségi média platformokat, akkor talán az oktatás eszköze is lehet.

Ebben hisznek azok a tanárok, akik videóikkal szeretnék felkelteni a fiatalok figyelmét, és a történelem, a nyelvtanulás, vagy éppen a fizika irányába terelni az érdeklődési körüket. 

Összeállításunkban 5 + 1 magyar és 5 + 1 külföldi tartalomgyártót gyűjtöttünk össze, akik szerint a microlearning, azaz a mikrotanulás módszere segíthet a diákoknak. A kifejezés azt jelenti, hogy ahelyett, hogy például egy órát tanulnánk, megnézünk egy kétperces, de érdekes videót, amire valóban oda tudunk figyelni.

A mikrotanulás csak tudásmorzsákat ad, de arra jó lehet, hogy fenntartsa, vagy újra és újra visszaszerezze a tanulók figyelmét. Bemutatjuk azokat a TikTok-csatornákat, amelyeket érdemes követni diákként, vagy olyan felnőttként, aki szeretne egyben hasznos és érdekes tartalmakat fogyasztani.

Magyarok, akik a TikTokon oktatnak: 

1. Rapid Matek 

Gódor Zola matematikai összefüggéseket magyarázó videói mellett tanulásmódszertanilag és mentálisan is fel akar készíteni a matekkal kapcsolatos kihívásokra.

A TikTok mellett Instagramon és Youtube-on is találunk 1 millió megtekintés feletti videót tőle. A Cápák között című műsor keretein belül 20 millió forint befektetést kapott Rapid Matekról itt írtunk bővebben.

2. Márton Z. Viktor

A Rapid Matek oldalához hasonlóan ő is azt szeretné elérni, hogy a diákok egyre kevésbé féljenek a matektól. Nem titkolt célja, hogy ne csak megértesse, de meg is szerettese a tanulókkal a tárgyat.

Az egyszerű számítások mellett tippeket, trükköket is találhatunk az oldalán, amivel nem csak a jegyek javíthatóak, de a mindennapi életben is hasznosak.

3. Horváth Attila 

Horváth Attila irodalom-, nyelv- és történelem tanár TikTok-oldalán főként az érettségi és a központi felvételi előtt állók találhatnak hasznos tartalmakat.

Többek között például arról, melyek azok a témák, amiket mindenképp érdemes átnézni, mire lehet számítani az írásbeli és a szóbeli részeken. 

4. Rubicon Történelem

A Rubicon tudományos ismeretterjesztő folyóirat célja, hogy népszerűsítse a történelmet. A TikTok-csatornájukon is ennek megfelelő tartalmakat találunk. Videóikból megismerhetjük például, hogy milyen élete volt az első magyar királynénak, milyen volt az 1919-es magyar szesztilalom, vagy éppen melyik volt Európa első egyeteme.

A hasznos és izgalmas tudásmorzsák mellett fókuszáltan érettségire felkészítő anyagokat is találunk a csatornán. Aki ebbe jobban belemélyedne, beiratkozhat az érettségi felkészítőjükre is. 

5. Marik Laura 

Marik Laura oldala egy sokszor elhanyagolt tárgyat, az éneket népszerűsíti. Az énektanár bemutatja, hogyan fejleszti például a 9. osztályosok ritmusát, mit énekelnek osztálykiránduláson, vagy éppen hogyan táncolnak gólyanapon.

A JOY Social Media Award 2023-as kiírásában először szerepelt a #TikTokTanár kategória. Ezt idén az edukatív és szórakoztató tartalmaiért Marik Laura nyerte.

+1 Mélylevegő Projekt 

Három pszichológus és egy mechatronikai mérnök hallgató a Covid alatt pszichoedukációs céllal indította el a mentális egészséggel foglalkozó Instagram-oldalt, a Mélylevegő Projektet.

Azóta Szabados Ági olvasásnépszerűsítő már több könyvüket kiadta, és a TikTokon is egyre népszerűbbek a tartalmaik. Céljuk, hogy a pszichológiai jelenségeket minél érthetőbben, de tudományosan adják át.

Nemzetközi oktatók a TikTokon, akit érdemes követni: 

1. Tova Friedman

Tova Friedman az élő történelemkönyv kifejezés egyik legjobb megtestesítője. A 84 éves holokauszttúlélő egyéves korában került Auschwitzba, összesen hat évet kellett ott maradnia.

Az itt átéltekről beszél videóiban, és a közönsége olyan kérdéseire is készségesen válaszol, minthogy találkozott-e Anne Frankkal. A TikTok-csatorna működtetésében 17 éves unokája segít neki. 

2. Ms James

Egy arkansas-i angoltanár, Claudine James az angol nyelvtani szabályok megértésében segít diákjainak és több millió követőjének 2020 ősze óta.

Megnyerő, kedves stílusa, érthető magyarázatai miatt könnyű megjegyezni az általa átadott szabályokat. Videói a nyelvvizsgára készülőknek különösen hasznosak lehetnek. 

3. Chris Dier 

Chris Dier TikTok-csatornája szintén a történelem iránt érdeklődőknek szól.

Oktatóvideókban egyaránt mesél olyan eseményekről, amelyekre diákjai emlékezhetnek is, például a 2005-ös Katrina hurrikánról, vagy éppen a hagyományok eredetéről, köztük a Kolumbusz-napi ünnepségek eredetéről.

4. Philip Cook 

Az Indiana állambeli Culverben tanító kémiatanár diákjai kérésére kezdett el TikTok-videókat gyártani. Egy tanuló arra biztatta, hogy készítsen videót az órán prezentált gumimacival végzett kísérletről.

A következő pár napban a videó 15 ezer megtekintést ért el, míg Phil több mint 5 ezer követőt szerzett. A tanár azóta is rendszeresen megosztja a kísérleteit, például arról, hogyan lehet DNS-t kinyerni eperből.

5. Spanish for Everyday 

A Spanish for Everyday oldalán úgy tanulhatunk spanyolul, hogy közben jókat is nevetünk. Egy Louisville-i tanár még a Covid alatt indította el a csatornáját, hogy minél szórakoztatóbb módon segítsen azoknak, akik spanyolul szeretnének tanulni.

Videói sikerének kulcsa, hogy egy-egy mondatot vagy kifejezést olyan minikával, hanglejtéssel és gesztikulációval mutat be, hogy azt biztosan megjegyezzük.

+1 TAMU Physics & Astronomy

A Texas A&M University tanára videóiban egyszerű kísérletekkel, hatalmas beleéléssel és látványos bemutatókkal magyarázza el a fizika törvényeit. A sokszor otthon is megtalálható eszközökkel végrehajtott, közérthetően elmagyarázott kísérletek több millió nézőt vonzanak.

Bár a fizikatanár profiljában jelezte, hogy már csak Youtube-ra posztol, mégis érdemes végignézni a fizika iránt érdeklődőknek a tartalmait, hiszen a témában az egyik legminőségibb és leghitelesebb tartalom az övé. 

@mobarez79


♬ توله - توله