edunext

tanulás, másképp.

Íme a világ legkisebb egyeteme
2024. Feb.06.

Íme a világ legkisebb egyeteme

Szerző: Edunext

A Csendes-óceán déli részén található egyetem kampuszára mindössze 330 hallgató jár, de mérete ellenére komoly hatással van a helyi közösségre. A Tuvalu fővárosában, Funafutiban található kampusznak egyetlen egy épülete van, ami három tanteremmel, egy konferenciateremmel és néhány irodahelyiséggel rendelkezik.

A világ egyik legkisebb egyeteme a University of the South Pacific (USP), ami a 12 csendes-óceáni szigetország tulajdonában áll.

Tuvalu kilenc apró szigetet foglal magában, amelyek együttes lakossága mindössze 11 400 fő. Az egyetem kampusza is egyetlen egy kis épületre korlátozódik három tanteremmel, egy konferenciateremmel, néhány irodahelyiséggel, valamint több mobil oktatási és tanulási egységgel.

Függetlenül a méretétől, Dr Olikoni Tanaki, a kampusz igazgatója szerint fontos szerepet játszanak az ott élő emberek életében.

– Az emberek teszik ezt a kampuszt különlegessé. Folyamatosan arra törekszünk, hogy jobb módszereket tárjunk fel arra, hogy a legjobb szolgáltatásokat nyújthassuk közösségeink számára.

– írja az iskola honlapján.

Az egyetem minden szemeszterben körülbelül 330 diákot oktat, akik a kilenc szigetről érkeznek. Néhány diák a külső szigeteken dolgozik és online tanul, míg a többség Funafutiban.

A campust először bővítőközpontként hozták létre az 1980-as évek elején.

Az USP jelenleg az egyetlen egyetem a Csendes-óceánon.

A helyi igények kielégítése

Az USP Tuvalu rövid tanfolyamokat és workshopokat is kínál a szigeteken lakók igényeihez szabva. Gyakran a különböző kormányzati minisztériumok is hozzájuk fordulnak bizonyos képzések megszervezéséért.

Nemrég például a halászati minisztérium kérésére szerveztek egy kéthetes üzleti kommunikációs tanfolyamot.

A kurzusokat először a kampuszon hirdetik meg, amelyekre az érdeklődők pályázat útján jelentkezhetnek. Ha az adott témában nincsen szakértőjük, akkor az egyetem másik kampuszáról küldenek előadót az oktatásra.

Az alapozó programok tartalmazzák a kötelező modult: az angol nyelvtudást felsőfokú tanulmányokhoz. Ha van oktató helyben, aki lebonyolítja a programot, akkor a diákok bejárnak az órákra, ha pedig nincs, akkor hibrid vagy online módon folyik a tanítás.

A jelenléti tanfolyamok nagy része felnőttoktatási programként kínált rövid kurzus, amelyek célja a helyi gazdasághoz szükséges készségek javítása.

Nemrég a tenger gyümölcseivel foglalkozó kis üzletágban is tartottak tanfolyamot.

A kisvállalkozói kurzus hallgatóinak többsége a tuvalui halászati osztály munkatársa volt.

Iskolavezetői program és kutatás

November 27-én az USP Tuvalu hivatalosan elindította a Graduate Certificate of School Leadership (GCSL) programot Tuvaluban, ami döntő lépést jelent az ország iskolavezetőinek megerősítése felé.

Az USP Tuvalu másik igen fontos szerepe a helyi kutatási kapacitás fejlesztése, különösen a helyi tudás terén az éghajlatváltozás kezelésére.

Vasa Saitala a közelmúltig az USP Tuvalu közösségi kutatója volt. A University World News-nak nemrég elmondta: a tuvalui egyetem fontos a közösségek összefogásában, hiszen sok szigetlakó még soha nem járt iskolába.

– Az éghajlatváltozás miatt változások következnek be, és a közösségekkel folytatott konzultációkon keresztül az emberek megtudják, mi történik körülöttünk

– fogalmazott a szakember, aki több kutatási projektet is folytatott a különböző évszakokra vonatkozó helyi mutatókkal kapcsolatos hagyományos ismeretek gyűjtésére, valamint kidolgozott egy tantervet a közösségi képzéshez arról, hogyan lehet felhasználni ezt a tudást a ciklonok, aszályok elleni védekezésre.