edunext

tanulás, másképp.

A mesterséges intelligencia lett az év szava
2023. Nov.25.

A mesterséges intelligencia lett az év szava

Szerző: Edunext

Egy év alatt négyszeresére nőtt a használatának gyakorisága, de a listára felkerültek még a nepo bébik, a vásárlás ellen buzdító influencerek és az inflációt kihasználó kapzsi vállalatok is. A BBC megjegyzi, hogy a mesterséges intelligencia sokkal inkább jelen van mindennapi életünkben és a tanulásban, mint azt gondolnánk.

Az AI-t, vagyis a mesterséges intelligenciát választotta az év szavának a brit Collins szótár – jelentette be a HarperCollins kiadó.

A kiadó minden év végén az alapján választja ki az adott esztendő szavát, hogy mely angol kifejezések használata ugrott meg az elmúlt egy évben az interneten, a közösségi médiában, valamint az újságokban és egyéb folyóiratokban.

Az AI kifejezés használataegy év alatt mintegy négyszeresére nőtt.

2023 leggyakrabban használt kifejezései közé került ugyanakkor a „de-influencing” kifejezés is, ami leginkább arra a jelenségre utal, amikor egy a közösségi médiában ismert személy, azaz influencer arra használja fel a befolyását, hogy bizonyos felkapott termékek kerülésére hívja fel a figyelmet.

Felkerült még a listára a „nepo baby” kifejezés is, ami olyan hírességek gyerekeire utal, akik a szüleik hírnevének köszönhetően építenek karriert, valamint a „greedflation”, ami pedig azt jelenti, hogy a vállalatok az inflációra hivatkozva emelik az áraikat, valójában viszont a saját profitrátájukat növelik.

Tavaly egyébként az év szava a „permakrízis” kifejezés volt, ami egy hosszabb időn keresztül fennálló bizonytalan, szorongásos, búskomor állapotra utal. Ennek a szónak a használata minden bizonnyal az orosz-ukrán háború kirobbanása és a koronavírus-járvány utóhatásai miatt növekedett meg 2022-ben.

A Collins szótár szerint a mesterséges intelligencia kifejezés már régóta velünk van, de idén vált igazán központi témává. A BBC, amely az Év Szava hírrel foglalkozik, megjegyzi, hogy a mesterséges intelligencia sokkal inkább jelen van mindennapi életünkben és a tanulásban, mint azt gondolnánk. Ez magában foglalja persze a különböző alkalmazásokat és a kereső algoritmusokat is.