edunext

tanulás, másképp.

A Lenovo intelligens csomópontjával jobban működik a távoktatás
2023. Oct.12.

A Lenovo intelligens csomópontjával jobban működik a távoktatás

Szerző: Kömlődi Ferenc

Egyes oktatási hardvereket csak az osztálytermekre, másokat pedig csak a távtanulásra fejlesztettek. A Lenovo „intelligens csomópontja” a kettőt közös nevezőre hozó, tantermi, táv- és hibrid megoldásként egyaránt működő, ígéretes technológia.

A legtöbb tanár vágya a tanórák és a tananyagok valamennyi diák érdeklődési köréhez, erős pontjaihoz igazítása. A világjárvány alatti távoktatás rávilágított ennek a megközelítésnek az előnyeire, és feltárta, hogy az eltérő módszer gyakran segít az anyag jobb elsajátításában.

A közelmúltban a táv- és a hibrid oktatás lehetővé tette egyetemek számára az erőforrások jobb kihasználását, és az oktatói tevékenység új közösségekre való kiterjesztésével differenciáltabb lett a tanulás. Ez lehet a siker receptje, viszont csak akkor, ha a tanárok rendelkeznek hozzá a szükséges eszközökkel és technológiákkal.

Milyen egy intelligens csomópont?

A Lenovo 2274 dolláros ThinkSmart Hub 8 számítógépe sokat segíthet a célok elérésében. Az egyedi, szokatlan kinézetű és gyors számítógépet eleve közép- és felsőoktatási intézményekre, elsősorban hibrid tanulási környezetekre találták ki. Úgy néz ki, mint a csúcskategóriás konferenciatermekben található eszközök: nagyfelbontású kamerákat, mikrofonokat és hangszórókat használva gyorsan indít órákat vagy táv-előadásokat.

A magas teljesítményszint mellett a tervezők az egyszerűségre, a könnyű kezelésre is gondoltak. Ennek az elgondolásnak a jegyében a tanárok például egyetlen gombnyomással indíthatnak órákat. A technológia itt tényleg javítja, és semmiben sem akadályozza a tanulást.

A szintén ismerten könnyen kezelhető Microsoft Teams platformra épülő ThinkSmart Hub (a smart jelentése okos, a hub-é csomópont) a legnagyobb és a legkisebb osztálytermekhez is méretezhető. Adjon otthont távelőadásnak, legyen szó együttműködés-alapú munkáról, vagy hibrid tanfolyam tartásáról, személyesen, illetve online jelenlévő diákoknak egyszerre, a Hub minden esetre nyújt működő megoldást. Igazi intelligens csomópontként funkcionál.

A Lenovo szerint bármilyen osztályteremhez elég masszív és biztonságos, ami egyáltalán nem meglepő, mert a cég mindig komoly számítási kapacitásokat pakol a termékeibe. Most sem tettek kivételt. Az Intel vPro platformja a Microsoft Teams mellett, több mint elegendő teljesítményt nyújt bármilyen oktatási alkalmazáshoz, a nyolc gigabájt RAM és a 256 GB szilárdtest-meghajtó (SSD) mindenféle környezetben garantálja a csendes működést és a nagy teljesítményt.

A legszigorúbb biztonsági követelményeknek is megfelel

Mivel az oktatási intézményeket az utóbbi időben minden korábbinál nagyobb online támadások érik (és a jövőben a tendencia erősödésére számíthatunk), a hatékony biztonság kiépítése kitüntetett fejlesztői szempont volt. Az osztálytermekben összekapcsolt számítási eszközök mindegyikének a potenciális támadások mellett más szempontok miatt is extrabiztonágosnak kell lenniük.

A Lenovo többszintes hitelesítéssel, a teljes lemez titkosításával, speciális kifejlesztett biztonsági lapkakészlettel, és – ha ellopják – távoli biztonsági törlés funkcióval oldotta meg a problémát. Ezek együtt megfelelő biztonságot nyújtanak a felhasználóknak.

Mivel az oktatási intézményeknek nincs idejük infokommunikációs eszközeik kezelésére, a vPro platform az Intel Active Managementjén keresztül hatékony táv-adminisztrációt kínál. Probléma esetén az informatikai csapatnak az osztályterem fizikai felkeresése nélkül kell diagnosztizálnia és megoldania azt. Ez a „távkapacitás” teszi lehetővé azt is, hogy a rendszergazdák távoli helyről letöltve, a legújabb biztonsági és funkcionális frissítésekkel, javításokkal folyamatosan naprakészen tartsák az eszközöket.

A Hub gigabájtnyi új videókat is gördülékenyen, kiegészítő szoftver telepítési kényszere nélkül kezel, így mozgókép-rögzítésre és streamelésre is tökéletes, összességében pedig ideális eszköz a nem feltétlenül technológiai szakértő tanárok kezében. A Lenovo el is mondja a reklámszövegben, hogy nem kell technológusnak lenni a Hub használatához.

Elterjedését kis mérete is felgyorsíthatja: 18,5x23,9 centiméteres, nem egész két és fél kiló. Úgy néz ki, mint egy kisebb televízió, és a működtetése is ugyanolyan egyszerű.

Csapatmunka, együttműködés, személyre szabott tanulás

A rendszer használata elsősorban azért jár számos előnnyel, mert modern tanulási környezeteket teremtő eszközökkel gazdagítja a tanárokat. Például nagyfelbontású érintőképernyőjével támogatja az interaktív élményeket, az együttműködést, tanár és diák könnyű és természetes interakcióját egymással és a tananyaggal.

A hatékony tantermi technológiáknak mindig ezt kellene tenniük: függetlenül attól, hogy az óraterv gyakorlati tevékenységeket, szimulációkat vagy együttműködési eszközök használatát tartalmazza, a technológiáknak garantálniuk kell az interaktív tanulási tapasztalatokat.

A ThinkSmart Hub az együttműködést, a csapatmunkát is maximálisan segíti, könnyebbé teszi csoportban megvalósítandó projektek kivitelezését, miközben tanárokkal és csoporttársakkal is folyamatos a kommunikáció. Tartalom-megosztás, PowerPoint bemutató és sok más tevékenység esetén a rendszer erősen támogatja az együttműködést.

Kommunikációs eszközeit könnyű közös munkára használni: egyetlen gombnyomással indíthatók találkozók, de dokumentumokat is szerkeszthetünk közösen. A Lenovo hardvere modern iskola egyik legfontosabb követelményének, az adott diák igényeinek megfelelő, személyre szabott oktatásnak szintén teljesen megfelel.