edunext

tanulás, másképp.

A brit tinik közel fele úgy gondolja, hogy közösségimédia-függő
2024. Jan.21.

A brit tinik közel fele úgy gondolja, hogy közösségimédia-függő

Szerző: Edunext

A kutatók szerint az állítással való egyetértés ugyan nem jelenti azt, hogy a fiatalok valóban függők lennének, azt viszont jelzi, hogy mennyire sokan érzik magukat kontrollvesztettnek, amikor a közösségi médiáról és az internetezésről van szó.

A szakemberek a drog- és játékfüggőséghez hasonlítják a közösségimédia-függőséget is, ami azt jelenti, hogy a lefolyása és a kezelése is hasonló lehet.

Nemcsak az online töltött idő, hanem annak mentális egészségre gyakorolt hatása is jelentős, ami a függőségekre hasonló rombolást jelent.

A jelenség ráadásul egyre fiatalabb korosztályok számára jelenthet veszélyt.

A Millenium Cohort kutatását szemlézte a Guardian: eszerint

a brit tinédzserek közel fele közösségimédia-függőnek tartja magát a saját bevallása szerint.

Amy Orben, a Cambridge-i Egyetem kutatója, a vizsgálathoz a Millenium Cohort által gyűjtött 19 ezer fős adatbázist használta.

A kohorsz közel 20 ezer 2000 és 2002 között született tinédzser adatait tartalmazza az Egyesült Királyság területéről, akiket először 16-18 éves korukban kérdeztek meg a felhasználói szokásaikkal és a függőségérzetükkel kapcsolatban.

A válaszadó 7 ezer fiatal 48 százaléka mondta azt, hogy függőnek tartja magát, viszont a nemek között lényeges különbség tapasztalható.

A lányok 57, a fiúk 37 százaléka vallotta magát függőnek.

Orben szerint a tüneteik nem biztos, hogy a drogfüggőséghez foghatók, azonban további vizsgálatok szükségesek a kezelési lehetőségek megállapításához.

A kutatók ugyanakkor hozzáteszik, hogy az állítással való egyetértés nem jelenti azt, hogy a válaszolók valóban közösségimédia-függők. Sokkal inkább arra mutat rá, hogy a fiatalok jelentős száma érzi magát kontrollvesztettnek, amikor a közösségi médiáról és az internetezésről van szó.

– Ez természetesen nem azonos a kábítószer-függőséggel, de még így sem kellemes azt érezni, hogy nincs hatalmad a saját viselkedésed felett

– jegyezte meg Georgia Turner, az elemzés egyik vezetője.

Hasonló okok miatt indított pert egyébként októberben a Facebookot és az Instagramot is üzemeltető Meta ellen 42 amerikai állam.

A főügyészek a keresetükben arra hivatkoznak, hogy ezen platformok

„példa nélküli technológiákat” használnak a fiatalok behálózására, ami hozzájárul a mentális egészségük romlásához, a depresszó, szorongás és álmatlanság kialakulásához.

Függőséget okozó funkcióknak nevezték meg többek között a lájkokat és az értesítéseket, valamint úgy vélik, hogy a platformok kifejezetten a gyerekeket cékozzák meg, hogy minél hamarabb kialakítsák bennük a márkahűséget.

 A perben az államok pénzügyi kártérítést és a Meta „káros gyakorlatainak” leállítását követelik.