edunext

tanulás, másképp.

Minden iskolában töltött év javítja a várható élettartamot
2024. Feb.03.

Minden iskolában töltött év javítja a várható élettartamot

Szerző: Edunext

Egy tanulmány szerint, ha valaki nem jár iskolába, azzal akár annyit is árthat saját magának, mint a dohányzással vagy a súlyos alkoholfogyasztással. Megéri tehát minél tovább tanulni!

Az oktatás pozitív hatása az életminőségünkre régóta ismert. Egy, az oktatás és a várható élettartam összefüggéseit vizsgáló tanulmányból most ráadásul kiderült, hogy

a felnőttek halálozási kockázata két százalékkal csökken minden egyes nappali tagozaton eltöltött év után.

A Lancet Public Health folyóiratban megjelent elemzés szerint a részvétel az alap-, közép- és felsőfokú oktatásban egy életen át tartó egészséges táplálkozással egyenértékű, és 34 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát azokhoz képest, akik nem részesülnek hivatalos oktatásban.

Az elemzés készítői olyan olyan iparosodott országokból gyűjtötték össze az 1980 és 2023 közötti adatokat, mint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, valamint olyan fejlődő országokból, mint Kína és Brazília.

Kiderült továbbá az is, hogy

az iskolába járás hiánya ugyanolyan rossz hatással volt a felnőttkori egészségre, mint a napi öt vagy több alkoholtartalmú ital fogyasztása vagy a napi tíz szál cigaretta elszívása tíz éven keresztül.

A tanulmány utal arra is, hogy évekkel növelheti a várható élettartamot, ha egy országban megemelik az iskolakötelezettség korhatárát, illetve növelik a továbbtanuló és felsőoktatásban maradó fiatalok számát.

A már-már döbbenetes eredményeken túl az elemzés ráadásul azt is megállapította, hogy a hosszú élettartam javulása hasonló volt a gazdag és a szegény országokban, valamint független volt nemtől, társadalmi osztálytól és demográfiától is.

Azaz: a tanulás mindenkire drámaian jó hatással van!