edunext

tanulás, másképp.

Magyar egyetemek a fenntarthatósági világrangsorban
2023. Jun.05.

Magyar egyetemek a fenntarthatósági világrangsorban

Szerző: Edunext

Éghajlatváltozás elleni fellépés, szegénység elleni küzdelem és minőségi oktatás: többek között a Debreceni Egyetem és az ELTE is felkerült a Times Higher Education Impact Rankings listájára.

A Times Higher Education Impact Rankings az egyetlen olyan globális teljesítmény táblázat, amely az egyetemeket az Egyesült Nemzetek Fenntartható Fejlődési Céljai (SDG) szerint értékeli, vagyis az alapján rangsorolták idén is az intézményeket, hogy mennyit tesznek ezek előmozdításáért. 

Az idei már az ötödik éves listájuk. Az áhított célok közé tartozik például az éghajlatváltozás elleni fellépés, a szegénység elleni küzdelem és természetesen a minőségi oktatás is. “Gondosan kalibrált mutatókat használunk, hogy átfogó és kiegyensúlyozott összehasonlítást biztosítsunk négy területen: kutatás, gondozás, tájékoztatás és oktatás” – írják weboldalukon, ahol egyébként részletesen át lehet böngészni a használt metódust. Az összesített rangsorban 112 ország/régió 1591 egyeteme szerepel, köztük több magyar is.

A dobogó tetejére az ausztrál Western Sydney Egyetem került, amely már második éve vezeti egyébként az összesített rangsort. A második helyen a brit Manchesteri Egyetem, míg a harmadik helyen a kanadai székhelyű Queen's University áll, de a fejlődő országok is képviselik magukat fenntarthatóságban: az Universiti Sains Malaysia a negyedik lett a listán. A legjobb 100-ban egyébként az Egyesült Királyság a legreprezentáltabb nemzet összesen 26 intézménnyel, ezt Ausztrália követi 16-tal, majd Kanada 15-tel.


A hazai felsőoktatási intézmények közül a legelőkelőbb helyen a Debreceni Egyetem végzett, összesen 72,7 és 76,7 közötti pontszámot ért el, ezzel az összes vizsgált egyetem közül a 301-400. helyre került. A legtöbb pontot a közgazdasági kutatások, foglalkoztatási gyakorlatuk és a szakmai gyakorlaton részt vevő hallgatók aránya kategóriájában kapták.


Őket követi a ranglistán az Eötvös Loránd Tudományegyetem valahol a 401 és 600. hely között: ők a békével és az igazságszolgáltatással kapcsolatos kutatás, a kormány tanácsadói szerepvállalása és az akadémiai szabadsággal kapcsolatos politikák kategóriában szerezték a legtöbb pontot. Több egyetem is van, amelyek hasonlóan szerepeltek: az ELTE-t követi a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem. A győri Széchenyi István Egyetemet pedig a 801. és 1000. közötti helyre sorolták teljesítménye alapján.

Az Impact Rankings évről-évre dinamikusan növekszik, mivel egyre több egyetem igyekszik bizonyítani elkötelezettségét az általuk kiemelt pozitív megvalósítása iránt azáltal, hogy csatlakozik adatbázisukhoz és lehetővé teszik az intézmények számára, hogy évről-évre fejlődjenek és egyre tudatosabban működjenek, ami végső soron a környezetnek és a diákoknak egyaránt a javára válik.

Fotók: MTI és Pixabay