edunext

tanulás, másképp.

Az indiai sivatag közepén hűvös marad ez az iskola
2023. Sep.05.

Az indiai sivatag közepén hűvös marad ez az iskola

Szerző: Edunext

Nyáron a hőmérséklet elérheti a 49 fokot, ám ezzel a módszerrel az iskolákban a hőmérséklet akár 15 fokkal is csökkenthető!

Az észak-indiai sivatagi Jaisalmer városában, amelyet sárga homokkő házai miatt „Arany Városnak” is neveznek, a hőmérséklet a nyár csúcsán megközelítőleg elérheti a 49 Celsius-fokot is.

Az indiai szubkontinest már évek óta extrém módon érintik a klímaváltozás hatásai, Jaisalmerben pedig már régóta úgy tervezik az épületeket, hogy alkalmazkodjanak a hőséghez, a bennük élő embereknek pedig elviselhetőbb legyen a hosszú nyár.

Ezt a hagyományt Diana Kellogg New York-i építész is követte a Rajkumari Ratnavati leányiskolában végzett munkáival – adta hírül a CNN.

Kelloggot, aki általában csúcskategóriás lakóépületeket tervez, egy 2014-es jaisalmeri utazás motiválta.

– Vannak olyan módszerek a terek hűtésére, amelyeket évszázadok óta használnak. Annyit tettem, hogy összeállítottam őket egy olyan kombinációban, amely a lehető leghatékonyabban működhet.

– fogalmazott az építész.

A szerkezethez helyi homokkő felhasználását választotta – egy éghajlat-ellenálló anyagot, amelyet régóta használnak az épületekhez a régióban.

A Kellogg tervezésébe is beépített hagyományos technikák közé tartozik még ezen túl a belső falak mészvakolattal való bélése: ez egy természetes hűtőanyag, amely segít elengedni a párából adódó esetleges nedvességet.

A környék más épületeitől inspirálva egy jali falat is telepített – egy homokkő rácsot, amely lehetővé teszi a szél felgyorsulását, ezáltal hűtve az udvart, miközben árnyékot ad a nap ellen.

A magas mennyezet és az ablakok felszálló hőt bocsátanak ki az osztálytermekben, míg a napelemes tető árnyékot és energiát biztosít.

A projekt, amelynek célja, hogy a nők és lányok oktatásán keresztül erősítse meg az elnyomott nemet egy olyan régióban, ahol a nők írástudásának aránya a legalacsonyabb Indiában, a CITTA, egy amerikai non-profit szervezet megbízásából készül, amely gazdasági és oktatási támogatást nyújt a távoli és marginalizált nők számára.

Ez az első lépés egy három részből álló építészeti projektben, amely egy női szövetkezeti központot és egy kiállítóteret is tartalmaz majd.

Annyi pedig bizonyos: az egyre magasabb áthaghőmérsékletű jövőben érdemes lesz ellesni, és akár modern technológiákkal megtámogatni ezeket az ősi, jól bevált módszereket azoktól, akiknek évezredes tapasztalatuk van otthonaik hűtésében.

Borítókép:Vinay Panjwani / Diana Kellogg Architects