edunext

tanulás, másképp.

A kütyük az új státusszimbólumok az iskolában
2023. Jun.06.

A kütyük az új státusszimbólumok az iskolában

Szerző: Jancsó Orsolya

Drága ruhák, százezres sportcipők és kütyük mindenek felett. Az internet hétköznapivá válásával a cserélhető hegyű ceruzák helyett ma már csak a számítástechnikai eszközök segítik a gyerekek tanulását?

1895-ben, a röntgengép feltalálásakor a csontokról készült minél bizarabb fotók jelentették az elit társadalmi csoporthoz való tartozást – gyerekek esetében is. Az 1900-as évek elején a gittegyleti tagság volt minden Nemecsek Ernő álma. A gulyáskommunizmus idejében a pult alól vagy még inkább a külföldre szakadt rokonoktól szerzett farmer volt a menőség kulcsa, a millenniumiak tiniéveiben pedig a Budmil hátizsákok, a színes zselés tollak, a világító tornacipők és a minél különlegesebb mintával ellátott tolltartók kövezték ki az osztály népszerűinek útját.

Jelen sorok írója különc volt, mivel ezerféle zselés toll helyett töltőtollal írt – igaz színes patronnal, amivel rendre pontosan ugyanolyan őrületbe kergette tanárait, mint azok, akik eperszagú, rózsaszín zselés tollal írták a másodfokú egyenletekről szóló dolgozatot.

A kétezres évek fordulóján aztán elkezdtek terjedni a mobiltelefonok. A ma már féltéglaként emlegetett buta készülékek rögtön státuszszimbólummá váltak, miután a minimális memória hasznosítóvá vált a számonkérések során, illetve nem volt mindegy melyik képernyőn látszik jobban a folyamatosan növekvő kígyó. Az akkori készülékek azonban messze nem terhelték meg annyira a családi költségvetést, mint a mai okostelefonok.

Bereczki Enikő generáció-szakértő szerint a fiatalok számára ma a drága kütyük önbizalompótlékok, amelyek az influencerek irányította elvárások között rövid távú megnyugvást hozhatnak. Paul Boag, a Headscape webdesign ügynökség alapítja úgy véli, a technológia valódi összetevőjévé vált a modern világnak, és nem folyamatos átalakulásról beszélhetünk, hanem lóugrásokról a kultúra területén.

Avi Greengart, a Current Analysis kutatásvezetője azt teszi hozzá, hogy a folyamatot a techcégek is gerjesztik. Így a korábban főként ruházathoz vagy használati eszközhöz köthető státusszimbólumok ma szinte kizárólag számítástechnikai eszközök. Ezután aligha meglepő, hogy az iMedia felmérése azt mutatta ki, hogy az amerikaiak 2,7 órát töltenek naponta társas kapcsolataik mobileszközön való építésével, ami több mint kétszerese az étkezési és egyharmada az alvási időnek.

A tanuláshoz kötődő mobilhasználat ezen felül kezdődik, és nagyban függ az iskola hozzáállásától. A tanárok jórésze elfogadhatónak tartja Amerika-, Európa- és Magyarország-szerte is az órai mobilhasználatot, ám a szülők sokszor még tiltakoznak. Az írországi Greystonesban például az iskolákkal összefogva tiltják a gyerekek mobilhasználatát, így a diákok nem érzik a többségi nyomást a minél jobb és újabb készülék iránt.

James Anthos, a Columbia Egyetem imformációtechnológiai programvezetője szerint, ha az ember nem a legújabb okostelefonnal, tablettel vagy e-könyvolvasóval rendelkezik, „biztosan nem lesz menő”. Greenart úgy fogalmaz, hogy a jelenség a tengerentúlon a lehető legegyértelműbb.

Európa szemérmesebb, ám a közös étkezések alatt elfogadott kirakni a telefont, így rögtön lehet tudni, kinek mennyibe került. Amerikában viszont sokkal direktebb a státusz bemutatása: amerikai tinédzserek hangosan kérik Siri segítségét, látványosan hordják a nem túl olcsó Apple AirPods legújabb változatait és magabiztosan lóbálják karukon az AppleWatch egyre inkább személyre szabható szíjait.

A személyre szabás fontosságából profitál például az Apple Pencil ceruza fólia is. A számos verzióval elérhető „stylusruházat” olyan mókás helyzeteket teremthet, hogy az érintőkijelzőt a szülők előtti tisztelgés jegyében a gyerek grafitceruzának tűnő eszközzel írja tele.

Az egyre inkább papírmentes oktatásban a stylus hasznos eszköz. Bár egyre több fiatal választja a gépelést jegyzetelési formaként, a kézzel írás még mindig nem halt ki, viszont a szöveg azonnali digitalizálása nagy előny. Az igazi profik a Echo Smartpent használják, amely nemcsak írásra, de hangrögzítésre is alkalmas, illetve szinkronizálni lehet az írást az épp elhangzottakkal. Az egyszerű íráshoz a ReMarkable, az Onyx Book vagy a Xiaomi terméke tesz jó szolgálatot, amelyek elegánsan egyedi vagy vicces tokjai legalább annyira beszélnek a használó személyiségéről, mint azt a kilencvenes évek tolltartói tették.

A másik alapvető trend a környezettudatosság. Ehhez az ebook-olvasó alapvető fontosságú. Egyre gyakrabban fordul elő ugyanis, hogy a tanárok nem papírkönyvekből tanítanak, hanem a PDF fájlt osztják meg. Az Amazon Kindle Paperwhite-ja képviseli a királykategóriát, de sárgásabb képernyővel már jóval kisebb befektetést igényel ugyanaz a tudás.

A Z generáció és az alfák környezettudatosságához a lopásmentes, fenntartható módon, újrahasznosított anyagból készülő hátizsák is hozzá tartozik. A legdivatosabb verzió azonban a napelemes hátizsák, amely minden korábbi előnyt az összes kütyü megújuló energiával való töltésére alkalmas táskában egyesíti. Ez a mai tinik színes és mintás Budmilja.

Szülők számára azonban nem elég a megfelelő mobiltelefon és laptop beszerzése, az is fontos, hogy a gyerek ne szenvedjen sérülést használatuk során. A legtöbb tinédzser nem megfelelő testhelyzetben használja okoseszközeit, sem a tanulás, sem pedig a szórakozás során. Alapvetés lenne, hogy csuklót meg kell támasztani a kéz természetes szöge érdekében. Laptop- vagy tablethasználat esetén azonban a csukló lóg és megerőltető szögben oldalra fordul, ami a kéz ínhüvelygyulladásához vezet.

A természetellenes testhelyzet megelőzése érdekében az ortopéd orvosok ergonomikus billentyűzet és egér használatát ajánlják, különösen, ha valaki egy héten tíz óránál többet gépel és közben érez bármilyen fájdalmat. Ugyanakkor nincs két egyforma kéz, így egyetlen ergonomikus billentyűzet sem jó mindenkinek. Ráadásul cipelni sem feltétlen egyszerű, ezért a Joyzy vagy a Logitech Bluetooth kicsi vagy kigurítható billentyűzete hasznosabb lehet a sokat mozgó diákok számára, mert azokat a laptop kinyitása nélkül, a telefonnal összekötve is lehet használni, így gyors jegyzetelési lehetőséget kínálnak.

Az ergonomikus egér, a megfelelő laptoptámasz és szék kiválasztása segíti még az otthoni hatékony tanulást, ám nem visz előrébb az osztály népszerűségi listáján. Ehhez a megfelelő fittnesskarkötő vagy okosóra segítsége javasolt. Az Apple Watch mellett a FitBit, Garmin vagy a Xiaomi termékei is alkalmasak vérnyomás, mozgás, alvásminőség, testsúly és stressz-szint ellenőrzésére. Az igazi fitnessguruk a FitBit vagy a Samsung termékét jobbnak látják az almás verziónál a test funkcióinak monitorozása során. Az Android alapú márkák is ugyanolyan státuszszimbólummá válhatnak tehát a márkák örök harcában, hiszen az Apple legalább annyi ellenzőt tudhat magáénak, mint támogatót.

Összességében látható, hogy míg húsz-harminc évvel ezelőtt a bolondos apróságokban – mint cserélhető végű ceruza és illatos radír – mérték az illető megbecsültségét, ma minden igazodási pont a technológiához kötődik. A legtöbb státuszszimbólum azonban megfelelő használat mellett szerencsére hasznos tanulási eszköz vagy az egészséges, környezettudatos életvitelt megkönnyítő kütyü, ha a szülő nem csak megveszi gyerekének, de meg is tanítja azok helyes használatára.