edunext

tanulás, másképp.

14 éves, és a SpaceX-nél fog dolgozni
2023. Jun.22.

14 éves, és a SpaceX-nél fog dolgozni

Szerző: Edunext

Csodagyerek: Kairan Quazinak jogsija ugyan még nem lehet, de a kaliforniai egyetem legfiatalabb végzősének 14 évesen már van diplomája és menő szoftvermérnöki állása.

Elon Musk űrkutatással foglalkozó cégétől kapott állásajánlatot a mindössze 14 éves Kairan Quazi, aki a napokban szerzett mérnöki diplomát a Santa Clara Egyetemen (SCU). A fiú szoftvermérnökként fog csatlakozni a SpaceX csapatához. 

Quazi egy interjúban korábban azt mondta, már harmadikosként nyilvánvalóvá vált számára, hogy jobb képességekkel rendelkezik, mint amilyen szintet az oktatási rendszer elvár tőle, ezért többször is osztályt ugrott. Édesanyja visszaemlékezése szerint a fiú hihetetlen utazása akkor kezdődött, amikor két évesen először kezdett el teljes mondatokban beszélni.

Kairan Quazi

Jullia, az édesanya állítólag mindössze néhány hónappal fia születése már észrevette fia „intenzív” temperamentumát – számolt be a Seattle Times. Például amikor felolvasott neki, majd abbahagyta, Kairan dührohamot kapott, amit csak az NPR (a leghallgatottabb amerikai rádió csatorna)  hallgatásával lehetett lecsillapítani.

– Az orvosai hamar rájöttek, hogy intellektuális és érzelmi intelligenciája átlagon felüli. Azt javasolták, hogy azonnal kezdje el az óvodát, de az első napján – ami történetesen az arab tavasz közben történt – a tanára behívott minket, hogy van egy kis gond.

Elmondása szerint Kairan felállt és kijelentette, hogy az iskola unalmas, majd rávette az összes barátját az osztályteremben, hogy masírozzanak körbe-körbe és skandálják: szabad Egyiptomot és demokráciát! Ekkor két éves volt. Megdöbbentünk

– emlékszik vissza Julia, akivel a fiú hamarosan a kaliforniai Pleasantonból a washingtoni Redmondba fog költözni, hogy munkába állhasson.

Kairan Quazi és édesanyja, Julia

Kilenc évesen kezdett fénysebességre kapcsolni az iskolában. És hogy milyen lehetett gyerekként a felnőtt diákok között? Kairan Quazi elmondása szerint eleinte furcsán érezte magát az egyetemen, végül azonban nagyon élvezte a kihívásokat, ráadásul barátokat is szerzett. A People magazinnak egyenesen kijelentette: élete legboldogabb három évét töltötte a felsőoktatásban.

Ő egyébként a kaliforniai egyetem 172 éves történetének legfiatalabb végzettje, és ő lesz a legfiatalabb alkalmazott is, akit a SpaceX valaha is felvett, miután sikeresen teljesítette a beszámolója szerint szórakoztató és kihívásokkal teli interjút.

Kairan Quazi a Santa Clara Egyetem legifjabb diplomása

A fiú már frissítette is önéletrajzát a LinkedIn-en, és bejelentette új kalandját a SpaceX-szel, amelyet a bolygó legmenőbb cégeként emleget: a Starlink mérnöki csapatának tagja lesz. Átlagon felüli képességek azonban ide vagy oda: Quazi összesen 98 helyre küldte be jelentkezését, ám mindössze hárman vették komolyan, és hívták vissza.

Azon ritka cégek egyikeként emlegette a SpaceX-et, amelyek nem használták életkorát „önkényes és elavult” szabványként az alkalmasság és érettség megítélésére. A Starlink egyébként egy műholdas internetszolgáltatás, amelyet a vállalat kínál.

A 14 éves zseni szívesen olvas szabadidejében sci-fiket Philip K Dick-től, nem veti meg a videójátékokat sem, mint például az Assassin’s Creed sorozatot, akár csak egy átlagos tinédzser. Ezen kívül kedveli még Michael Lewis újságíró dokumentumfilmjeit, aki a pénzügyi válságokra összpontosít.

Kairan Quazi

A „mérnökség küldetéssel” nem csak egy hívószó: Quazi ezt a Santa Clara Egyetem mérnöki karán tanulta meg. A LinkedIn szerint a fiatal csodagyerek négy hónapot töltött gépi tanulási gyakornokként a Blackbird.AI kiberintelligencia vállalatnál 2022-ben, az Intel Labsnál pedig a generatív mesterséges intelligenciával foglalatoskodhatott, ami megváltoztatta karrierjét.

Az év elején Kairan Quazi az Instagramon dokumentálta a nagy állásinterjúra való felkészülését, sikerét pedig tanárainak és mentorainak köszönte meg.

– Örökké hálás vagyok, hogy felismertétek az értékemet, bíztatok a képességeimben, és befektettetekl a növekedésembe. Izgatottan várom, hogy ezeket a  leckéket kamatoztassam a karrierem során.

– fogalmazott a hálás diák.

Nyitókép: Kairan Quazi Instagram